Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie Zweden keurt EncroChat-bewijs af

Justitie in Nederland zit met samengeknepen billen sinds vorige week. Toen is in Zweden een 23-jarige verdachte vrijgesproken die eerder op basis van pgp-gesprekken werd veroordeeld. Staat ons OM dat ook te wachten?

Justitie Zweden keurt EncroChat-bewijs af

De verdachte liet het niet zitten bij zijn veroordeling en ging in hoger beroep. Twee weken geleden was de uitspraak: de man werd vrijgelaten.

Het hof in Zweden vindt dat de verdachte en zijn advocaat zich niet goed kunnen verweren tegen het aangedragen Encro- Chat-bewijs.

Vorig voorjaar wist de Franse justitie Encro- Chat te kraken. De Fransen deelden hun informatie met de opsporingsdiensten van andere Europese landen, waaronder dus Nederland en Zweden. In dat laatste land werd volgens Crimesite een 23-jarige man voor drie jaar en negen maanden gevangenisstraf veroordeeld vanwege wapenhandel en wapenbezit. Die straf kreeg de man op basis van zijn gesprekken via EncroChat. In hoger beroep is de man nu vrijgesproken omdat er volgens het hof nog te veel onduidelijkheid bestaat over het gebruik van die chats als bewijsmateriaal. Zo is niet na te gaan of het bewijs wel rechtmatig verkregen is. Dat komt voor een deel omdat de Fransen de methode hoe ze aan de chats zijn gekomen tot militair staatsgeheim hebben verklaard. Daardoor mag niemand zeggen hoe de hack precies is gegaan. Dit zorgt voor troebel water. En daardoor kunnen de advocaten van verdachten niet op juiste wijze hun verdediging voeren.

In Nederland zijn nog geen definitieve uitspraken gedaan over het gebruik van EncroChat als bewijs. Er loopt wel een procedure bij het Europees Hof. De recente vrijspraak in Zweden zal niet voor een goede nachtrust zorgen bij de mensen van het Openbaar Ministerie...

Misdaad
  • iStock