Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Israël en Hamas bereiken akkoord: staakt-het-vuren afgekondigd

De afgelopen dagen laaiden de conflicten tussen Israël en Palestina flink op. Er vielen vele doden, en verschillende doelwitten werden bestookt met raketten. Nu hebben beide zijden een bestand aangekondigd.

Israëlisch leger: binnen 38 uur al duizend raketten afgevuurd vanuit Gazastrook

Vanavond hebben zowel Israël als Hamas aangekondigd de wapens te laten liggen. De afgelopen weken werd er namelijk hevig gevochten. Deze gevechten zijn onderdeel van een al veel langer slepend conflict over de Gazastrook. In de vorige eeuw is er namelijk vastgelegd in een bestand dat daar Palestijnen wonen, maar de afgelopen weken werden er weer verschillende huishoudens uitgezet in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Zij moesten plaatsmaken voor kolonisten vanuit Israël.

Staakt het vuren in Israël

Zowel vanuit Hamas als vanuit Israël werden volop raketten afgevuurd. Aan beide zijden zijn daardoor ook verschillende burgerslachtoffers gevallen. Op social media deden al volop schokkende beelden de ronde van instortende gebouwen in de Gazastrook en raketten over en weer.

Rust keert terug

Nu lijkt het er dus op dat de rust voorlopig terugkeert. Wel legt RTL-correspondent Olaf Koens uit dat er over de details waarschijnlijk nog onderhandeld wordt. “Beide partijen moeten er iets voor terugkrijgen. Hamas eist meestal meer hulpgoederen en Israël stelt andere eisen aan wat er in Gaza speelt.” Bovendien benadrukt Koens dat een staakt het vuren ook weer afgebroken kan worden. “Maar het is een stap in de goede richting.”

Misschien ook voor jou:
Israëlisch leger: binnen 38 uur al duizend raketten afgevuurd vanuit Gazastrook
Nieuws
  • RTL Nieuws
  • Pro Shots