Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Israëlisch leger: binnen 38 uur al duizend raketten afgevuurd vanuit Gazastrook

Het is flink mis tussen Israël en Palestina. Maandagmiddag werd het vuur geopend en sindsdien regent het raketten in de twee landen. 

Israëlisch leger: binnen 38 uur al duizend raketten afgevuurd vanuit Gazastrook

Volgens de Israël Defence Force (IDF) stuurt Hamas gemiddeld elke drie minuten een raket hun richting op. In totaal zouden er al zo’n 1050 stops het Israëlische luchtruim ingevlogen zijn, waar het grootste deel door de Iron Dome (het lokale raketafweersysteem) werd onderschept. Niet alles kon uit de lucht geplukt worden, waardoor een aantal raketten hun doel raakten in Israël. Daarbij kwamen in ieder geval vijf burgers om het leven en raakten negen mensen gewond.

Uiteraard bleef het bombardement niet onbeantwoord en schoot het IDF hard terug. De luchtmacht vernietigde ruim 100 ondergrondse tunnels en doodde meerdere sleutelfiguren in de organisatie van Hamas. “Kennelijk waren onze inlichtingen beter”, maakten ze via Twitter bekend.

De raketaanvallen vanuit Gaza begonnen na een aantal rellen in Jeruzalem. Die ontstonden vanwege plannen om Palestijnse gezinnen uit het oosten van de stad uit huis te zetten om ruimte te maken voor Joodse kolonisten. Bij de rellen, die uitmondden in confrontaties tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen, raakten honderden mensen gewond.

Burgeroorlog

Ook binnen Israël begint het over te koken. "Er is een burgeroorlog uitgebroken in Lod”, sprak de burgemeester van de stad eerder deze week. "Heel Israël moet weten dat dit een volledig verlies van de controle is.” Premier Netanyahu bezocht de stad en riep een noodtoestand uit in Lod. Mogelijk komt er een avondklok in een poging om controle over de stad terug te krijgen.

Voorlopig lijkt de rust nog lang niet terug te keren tussen Israël en Hamas. VN-gezant Tor Wennesland van het Midden-Oosten waarschuwde eerder dat de twee landen op weg zijn naar "een oorlog op grote schaal".

Nieuws
  • nu.nl, telegraaf.nl, nos.nl, geenstijl.nl
  • Pro Shots