Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De plussen en minnen van doelpuntenmachine Steven Berghuis

Steven Berghuis (29) lijkt straks op het EK te kunnen rekenen op een basisplaats. Daar is gezien zijn kwaliteiten weinig op aan te merken, maar bondscoach Frank de Boer neemt daarmee ook een risico. Het gevaar van een doldrieste overtreding is door zijn stemmingswisselingen namelijk altijd aanwezig bij de magistrale linkspoot.

De plussen en minnen van doelpuntenmachine Steven Berghuis

De plussen en minnen van de voetballer

+ Doelpuntenmachine

Waar zou Feyenoord staan zonder Steven Berghuis? In ieder geval een stuk lager, want hij is het hart, de ziel en de bloeddruk van Feyenoord. Zijn statistieken zijn duizelingwekkend, al jarenlang. In het vorig jaar door corona afgebroken seizoen was hij met vijftien goals de topscorer van de eredivisie en nu heeft hij er ook alweer zeventien in liggen. En dat scoren paart hij aan een karrenvracht aan assists. Nee, op zijn spel bij Feyenoord is al vijf seizoenen weinig aan te merken. Keer op keer komt hij vanaf de rechterkant naar binnen, om de bal met zijn linker binnen te krullen. Iedereen weet wat er komt en toch blijft Berghuis verdedigers en keepers verrassen. Zijn linkervoet is simpelweg magistraal.

- Te traag voor de absolute top

Maar waarom speelt Berghuis dan nog steeds in Rotterdam? Waarom is hij niet allang weggekocht door een club uit een mooie buitenlandse competitie? De rode kaart-waardige tackles zullen misschien meespelen, maar er is nog iets anders: zijn snelheid. Of beter: het gebrek daaraan. Voor de absolute top is Berghuis te traag. Eenmaal aan de bal is hij voortreffelijk, maar snelheid en diepgang zijn steeds belangrijker geworden in het mondiale topvoetbal. De kwaliteiten van Berghuis komen alleen tot uiting bij een dominante ploeg. Het Engelse Watford kocht Berghuis in 2015 van AZ, maar hij mocht al na een seizoen vertrekken. Logisch, want een team dat op de counter speelt, en dat zijn er tegenwoordig nogal wat, heeft niks aan Berghuis. Dan kom je dus terecht bij de Spaanse, Engelse of Italiaanse topclubs en vinden die hem goed genoeg? Waarschijnlijk niet, anders hadden ze hem wel gekocht. Berghuis wordt in december alweer 30 jaar. De komende zomer schijnt hij vanwege een clausule in zijn contract voor 4 miljoen euro op te halen te zijn. Een schijntje voor zo’n voetballer, maar wie durft het aan? Berghuis zal het best nog eens willen proberen in het buitenland, maar het is de vraag of hij ergens anders net zo dominant kan zijn als bij Feye-noord. En zoveel kan verdienen. Na een flirt met PSV tekende Berghuis in 2019 een verbeterd contract dat hem zo’n 2 miljoen euro per jaar rijker maakt.

2020: Berghuis juicht na weer een goal, nu tegen PEC Zwolle.

De plussen en minnen van zijn karakter

+ Doorzettingsvermogen

Berghuis gaat voorop in de strijd en dat is geen vanzelfsprekendheid bij zo’n technisch vaardige speler. Hij wil winnen, ten koste van alles. Dat doorzettingsvermogen kwam al vroeg tot uiting, vertelde ook vader Frank – oudprofvoetballer – onlangs in Berghuis & Berghuis, een special van ESPN en Feyenoord TV. Hij was ervan overtuigd dat juist zoon Tristan in zijn voetsporen zou treden. Steven speelde op zijn 15de nog bij de amateurs. “Deze foto werd vandaag dertien jaar geleden genomen tijdens een wedstrijd tussen mijn toenmalige amateurclub WSV Apeldoorn en Feyenoord,” schreef Berghuis op zijn Instagram-pagina. “Ik was 15 jaar oud en had de dag ervoor gehoord dat ik deel zou uitmaken van het team dat tegen Feyenoord speelde. We verloren met 1-4. Ik speelde een kwartier en maakte de enige goal, en vierde het alsof ik had gescoord in de Champions Leaguefinale. Nu speel ik voor Feyenoord en ben ik aanvoerder. Droom groot en geniet ervan.”

Broer Tristan redde het niet en is nu assistent-coach bij Go Ahead Eagles.

2011: een schwalbe van Berghuis (Twente) in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Hij krijgt er zijn tweede gele kaart voor.

Dat is ook de club waar het voor laatbloeier Steven begon. Na één seizoen gaat de opleiding samen met die van FC Twente en verkast hij naar Enschede. Tot een definitieve doorbraak komt het daar niet. Hij laat zich een half seizoen verhuren aan VVV-Venlo, waarna AZ de buitenspeler overneemt. Daar heeft hij even tijd nodig. Dick Advocaat is ook dan al zijn trainer en die maakt het talent duidelijk dat hij toch echt meer arbeid moet leveren zonder bal. Berghuis pikt het op en wordt alsnog een onbetwiste basisspeler waarvoor Watford een miljoenenbedrag overmaakt. “Ik weet gewoon dat ik er heel veel voor doe en er heel veel voor laat,” zei Berghuis in de tv-special. “Dat ik leef voor mijn sport. Dat ik hard train, oefen op mijn schot, op alles eigenlijk en dan doe je ook weleens wat fout, ga je ook weleens over de schreef. Is ook een beetje mijn karakter, het is altijd wel zo geweest. Maar je kan de negatieve kanten altijd zien, maar ook de positieve. Ik denk dat ik ook veel goede dingen doe.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • Pro Shots