Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

65.000 briefstemmen niet meegeteld vanwege fouten

70-plussers mochten deze verkiezingen hun stem via de post versturen. Dat leek op het moment suprême al niet zo’n succes, maar nu blijkt dat er wel heel veel stemmen verloren zijn gegaan. 

65.000 briefstemmen niet meegeteld vanwege fouten

Het nieuws werd de wereld in geholpen dankzij de mensen van Open State Foundation, die zich in het zweet werken om te zorgen dat de overheid een beetje transparant blijft. Dit keer richtten ze de ogen op het briefstemmen, waarbij heel wat 70-plussers door onduidelijkheid de fout in gingen. Sommigen vergaten hun stempluspas mee te sturen, anderen hadden überhaupt geen stembiljet in de envelop gestopt. Daardoor werden er - voordat er een correctie werd ingevoerd- heel wat stemmen aan de kant gelegd. Dat blijken er na het spitten van de Open State Foundation zo’n 65.000 te zijn, bijna genoeg voor een hele zetel.

In totaal is ongeveer 6% van alle briefstemmen niet meegeteld. Dat komt niet overeen met de statistieken van de Kiesraad, die na de verkiezingen meldde dat maar 0,29% van de briefstemmen ongeldig was verklaard. Wat blijkt nu? Die 0,29% bestaat alleen uit stemmen die tijdens het tellen ongeldig verklaard zijn. De 6% die van tevoren al aan de kant was gelegd, is daarbij helemaal niet meegerekend.

Onder de pet

Ouderenbond ANBO is zwaar geïrriteerd door het nieuws. “Briefstemmen is nieuw en dan gaan er dingen fout”, vertelde ANBO-directeur Anneke Sipkens. Voor de verkiezingen voorspelde de bond al dat briefstemmen voor problemen zou gaan zorgen. “Een ongeluk dat je al van verre ziet aankomen”, noemden ze het toen, maar er werden geen aanpassingen gemaakt. Pas nadat de NOS beelden deelde waarin te zien was dat het briefstemmen in de soep liep, zorgde minister Ollongren voor wijzigingen.

Tegen die tijd waren er dus al heel wat stemmen aan de kant gelegd, en het feit dat de overheid daar niet transparant over is geweest, schiet bij de ouderenbond in het verkeerde keelgat. “Mensen hebben er recht op om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld. Dat moet je gewoon eerlijk vertellen. Nu lijkt het alsof de minister zaken onder de pet houdt. Dat is onacceptabel.”

Nieuws
  • nos.nl, telegraaf.nl
  • ProShots