Column Vico Olling: 'Sky is falling'
Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: De kraak van Sky ECC.
Sky is gekraakt,” stuur ik via WhatsApp naar een bron uit het criminele milieu. Het is dinsdag 9 maart en het nieuws dat er wéér een encrypted communicatiemiddel is gekraakt is verser dan vers. Ik stuur het specifiek naar dit criminele contact omdat hij me twee, misschien wel drie jaar geleden al vol bravoure wees op Sky. Het was in de tijd dat we overspoeld werden met nieuws over door justitie gekraakte servers en zwetende criminelen. Ennetcom werd gekraakt in 2017 en PGP-Safe in 2018... “Allemaal troep,” volgens die ene bron. Die bedrijven konden allemaal niet in de schaduw staan van Sky, de dienst waar hij gebruik van maakte. Die gasten die allemaal gepakt waren omdat ze die troep van Ennetcom of PGP-Safe gebruikten waren gewoon dom geweest. Goedgelovige limonade-gangsters waren het. Sky was zo’n beetje Heilige Graal, of beter gezegd de Rolls-Royce onder de versleutelde communicatiediensten.
“Meen je niet,” schreef mijn contact terug. “Wanneer dan?”
Hij bedoelde natuurlijk sinds wanneer de hack bezig was, want dan kon hij terugkijken of hij vanaf die datum nog iets onoirbaars had gecommuniceerd. Volgens de eerste berichten zou de hack al vanaf december vorig jaar dateren. Toen ik die informatie doorgaf heb ik daarna niets meer ontvangen van mijn contact. Ik weet niet of dit nu een goed of slecht teken is.
Een paar dagen na dit zeer explosieve nieuws kwam er nog wat naar buiten: de directeur en een voormalige distributeur van Sky is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het faciliteren van de internationale handel in drugs. Sky zou volgens de aanklagers speciaal ontworpen zijn om justitie ervan te weerhouden om de communicatie tussen leden van internationale criminele organisaties te monitoren. Het is toch een nieuwe stap in de race van politie en justitie tegen de georganiseerde criminaliteit dat er nu ook gejaagd gaat worden op de bedrijven die deze diensten aanbieden.
‘Alleen goedgelovige limonade-gangsters gebruikten die troep van Ennetcom of PGP-Safe’
Ik had het er laatst nog over met een ander contact uit het milieu. Hij zei dat hij juist weer was overgestapt naar WhatsApp vanwege alle ellende met die encrypted diensten.
“Bij WhatsApp word je beschermd door de massa om je heen,” zo vatte hij het samen. Algemeen kun je stellen dat het merendeel van de gebruikers van zogenaamd onkraakbare telecombedrijven iets te verbergen heeft. Voor politie levert het dus veel op om daar een sleepnet uit te gooien en te kijken wie er aan woorden als ‘liquidatie’, ‘slapen’ of ‘dood’ blijft hangen. Als je dat bij een dienst als WhatsApp doet, dan ben je nog wel even zoet. Bovendien is het dan maar de vraag of deze manier van doorzoeken van data wel rechtsgeldig is. Dat wordt al spannend bij een dienst als EncroChat, waar waarschijnlijk als eerste in de Rotterdamse Flamenco-zaak een uitspraak over te verwachten valt.
We zijn nog lang niet uitgesproken over die pgp-troep...