'Bloed! Dood! Mijn man!' - Het ongelooflijke verhaal van de lugubere kwartetmoord

'Bloed! Dood! Mijn man!' - Het ongelooflijke verhaal van de lugubere kwartetmoord

Eind november 2018 wordt heel Nederland opgeschrikt door een ongelooflijk heftige viervoudige moord in een growshop in Enschede. De drie daders zijn onlangs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, ook een unicum. Nu ligt een boek over deze zaak in de winkel. In Panorama een exclusieve voorpublicatie.

Het scherm van Thi’s iPhone X licht op, een inkomend gesprek. Het is 13 november 2018, even voor drieën in de middag. Thi neemt op. Aan de andere kant van de lijn treft ze een goede vriendin, die zegt dat Thi onmiddellijk naar de winkel moet gaan. Er is iets met haar man Tuan. Thi springt op haar fiets, het is maar een paar honderd meter. Bij de winkel aangekomen, zet ze haar fiets op het binnenplaatsje en rent naar de achterdeur van de winkel. Wat ze daar ziet, tart iedere beschrijving. Vlak achter de deur ligt haar man op zijn rug, badend in het bloed. Zijn hoofd is doorboord met drie kogelgaten. Thi schrikt zich wezenloos. Het is meteen duidelijk dat er hier niets meer te redden valt. Gillend rent ze de straat op en schreeuwt de buurt bij elkaar: “Bloed! Dood! Mijn man!” Een voorbijganger hoort het ijzingwekkende geroep om hulp van de vrouw, die in shock de haren uit haar hoofd trekt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De voorbijganger besluit een kijkje te nemen en loopt naar de achterzijde van het pand. De aanblik van het bloedige tafereel zal voor altijd op zijn netvlies gebrand staan. Hij belt 112. Buiten zakt Thi radeloos op haar knieën en gilt de hele buurt bij elkaar. Een gealarmeerde buurvrouw komt aangesneld. Later blijkt dat Thi’s echtgenoot niet het enige slachtoffer is...

Het geluid van sirenes zwelt aan in de wijk Velve-Lindenhof. Bij de meldkamer van 112 is even daarvoor alarm geslagen. In een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat ligt een man in een grote plas bloed. “Er is veel paniek,” luidt de melding.

Het wanhopige, voortdurende gegil van Thi gaat de agenten die als eersten ter plaatse zijn door merg en been. De vrouw zit op haar hurken, op het parkeerterreintje achter de growshop. Ze wijst naar de deur. Als de agenten de deur openen, zien ze een man liggen. Een man met een Aziatisch uiterlijk, badend in het bloed.

Als ze naar links kijken, zien ze een meter of vier verderop nog een lichaam. Ook die persoon lijkt dood. Hij ligt op zijn buik, met zijn hoofd op de drempel in de richting van de opslagruimte. Zijn rechterarm is onder zijn lichaam gevouwen en er ligt een soort krans van bloed om hem heen.

Haar wanhopige, voortdurende gegil gaat de agenten die als eersten ter plaatse zijn door merg en been

Koikarpers

Als het medisch personeel de dood van de twee mannen vaststelt, wordt de growshop om 15.17 uur aangemerkt als plaats delict. Het pand wordt hermetisch afgesloten. Op dat moment gaat de politie nog uit van twee slachtoffers.

Als een toegesnelde forensisch expert anderhalf uur later het pand verkent en bezig is met het plakken van speciale geel-zwarte zogenoemde ‘targetstickers’ rondom de slachtoffers, ziet ze achter de balie in de winkel een derde lichaam liggen. Het bloed stroomt de winkel in, naar een vijverbak met koikarpers. Ze ziet direct dat ook deze persoon overleden is en plakt ook stickers om dit lichaam heen. Buiten brengt ze verslag uit van haar vondst.

Nóg eens drie kwartier later wordt in de opslagruimte, verscholen achter een paar dozen, het levenloze lichaam van een wat oudere man gevonden. Het vierde slachtoffer ligt op zijn rug in het bloed. Zijn bril staat hoog op het voorhoofd, zijn gezicht is rood besmeurd. De gebogen rechterarm van de man is omhoog geheven, alsof hij de kogels heeft willen afweren...

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');
Voor de viervoudige moord werden drie leden uit één familie tot levenslang veroordeeld.

Het team-Litouwen wordt geformeerd. Met in totaal tachtig rechercheurs is het, na de Enschedese vuurwerkramp, een van de grootste onderzoeksteams in de naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse politie. Vernoemd naar een van de Baltische lidstaten, zoals veel rechercheteams in die tijd worden genoemd naar landen of steden. Rechercheteams hebben overigens altijd volstrekt willekeurige namen. Heel bewust, zodat ze niets inhoudelijks over een onderzoek of zaak prijsgeven. Het onderzoek naar de viervoudige moord betekent een enorme aanslag op de reguliere politiecapaciteit in Twente. Vandaar dat vanuit het hele land rechercheurs worden ingevlogen. Los van het personele aspect vergt het onderzoek bovendien een enorme logistieke operatie.

Geluk bij een ongeluk: een deel van het hoofdbureau in Enschede staat sinds enkele dagen leeg.

Kort daarvoor is het gebouw namelijk nog gebruikt als decor voor de film De beentjes van Sint-Hildegard, de kaskraker met Herman Finkers en Johanna ter Steege in de hoofdrollen. De filmploeg heeft nog maar net een week ervoor z’n biezen gepakt als de ruimte wordt ingenomen door het team-Litouwen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws