doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hugo de Jonge kan weinig conclusies trekken uit show Guido Weijers

Afgelopen zaterdag gebeurde er iets unieks. Guido Weijers hield een theatervoorstelling waar 500 mensen live bij kwamen kijken. Het was een experiment, georganiseerd door Fieldlab, dat moet bewijzen dat een theatershow zonder besmettingen mogelijk moet zijn. Hugo de Jonge vond het alleen niet overtuigend genoeg.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hugo de Jonge kan weinig conclusies trekken uit show Guido Weijers

Vorige week vertelde Weijers nog dat hij zin had om te laten zien wat wél kan, maar als het aan Hugo de Jonge ligt is hij daar niet helemaal in geslaagd. De resultaten van het experiment waren namelijk niet goed genoeg voor de gezondheidsminister. Niet omdat er mensen besmet raakten, in tegendeel: iedereen werd negatief getest. Het probleem lag bij het aantal mensen dat zich achteraf toch niet liet testen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De deelnemers hoefden aan het eind van de show niet verplicht een coronatest uit te laten voeren. In plaats daarvan werd hen gevraagd om zich vrijwillig te laten testen. Van de 500 mensen deed 80% dat ook, een uitkomst waar ze bij Fieldlab behoorlijk enthousiast van werden. "Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag 5 wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test”, vertelde Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen. De ontbrekende 20%, van wie niet bekend is waarom ze geen test lieten doen, was echter een te grote hoeveelheid volgens de gezondheidsminister. Daar zou nog weleens een positieve test tussen kunnen zitten.

Goed nieuws

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, want minister De Jonge kwam voor de verandering ook met goed nieuws. Het feit dat vijf mensen op tijd weggestuurd konden worden, omdat zij van tevoren positief testten, betekent dat tests voor aanvang van het evenement in ieder geval effect hebben.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws