Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Guido Weijers: 'Ik probeer te laten zien wat wél kan'

Optreden voor vijfhonderd man klinkt bijna als iets uit een vorig leven, maar cabaretier Guido Weijers gaat het aanstaande zaterdag (20 februari) doen in het kader van een groot wetenschappelijk onderzoek. Althans…

Guido Weijers: 'Ik probeer te laten zien wat wél kan'

…als het doorgaat.

“Daar gaan we wel vanuit. Ik heb onlangs nog gezoomd met minister De Jonge die ons groen licht gaf, voor wat dat waard is natuurlijk. In januari had premier Rutte ook al gezegd dat er wetenschappelijk onderzoek zou kunnen plaatsvinden naar de mogelijke besmettingsrisico’s in theaters, maar toen werd het uitgesteld vanwege het muterende coronavirus. Maar nu kan het. Ein-de-lijk.”

Zei hij met een diepe zucht.

“Nou, het wordt hoog tijd, vind je niet? Ik bedoel: de evenementenbranche ligt al tien maanden op z’n gat. In mei vorig jaar stuurde ik premier Rutte al een brief waarin ik een aantal aanbevelingen deed, in juni bouwde ik een coronaproof theater waar in plaats van dertig mensen honderd mensen binnen mochten. Creatief en veilig. Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder. Nu mag er wel iets gaan gebeuren. Ik probeer steeds te laten zien wat wél kan. Ook zaterdag.”

Wat ga je doen?

“We creëren drie bubbels: één met tweehonderdvijftig, één met tweehonderd en één met vijftig man. Elke bezoeker is maximaal 48 uur van tevoren negatief getest via een PCRtest, bij de ingang worden de bezoekers getemperatuurd en daarnaast worden er nog steekproeven gedaan. Allemaal om te zien hoe mensen bewegen in groepen, elkaar eventueel zouden kunnen besmetten en hoe we die risico’s kunnen uitbannen. Om aan te tonen dus dat het veilig is om naar het theater te gaan. Maar het is niet dat we dat niet al eerder hadden aangetoond. Afgelopen zomer waren de theaters open, met bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar. Resultaat: nul besmettingen. Die maatregel werkt dus, maar we willen nu hogere zaalbezettingen, want elk theater is op anderhalve meter ten dode opgeschreven.”

Frustrerend?

“Ik kan gelukkig goed relativeren, dus persoonlijk raakt het mij niet, maar ik vind het wel vervelend om te zien dat een hele sector stilligt en dat er niks wordt gedaan om er weer leven in te brengen. Want dat kan, als je maar genoeg kennis hebt. En om kennis op te bouwen, moet je dingen meten. Het is een vicieuze cirkel waar we nu met elkaar in zitten: we weten niks omdat we niks meten, maar we meten niks omdat we niks weten. Ons beleid is gebaseerd op een onderbuikgevoel, niet gericht op veiligheid. Dat is volgens mij een bureaucratisch iets. Stel een ambtenaar een vraag en zijn natuurlijke reactie is nee. Kan niet. Bestaat niet. Dat komt omdat niemand afgerekend wil worden op de schuldvraag bij een bepaald risico. De gedachte is: We gooien de tent dicht en zie daar: nul doden! Niemand die ons iets kan verwijten! Maar je zult de tent ooit moeten opengooien om te testen of het echt zo onveilig is. Zaterdag dus.”

Waarom nu pas?

“Waarschijnlijk omdat er verkiezingen aankomen. Omdat het veilig wordt geacht dat we in maart met z’n allen zo’n stemhokje induiken, is het volgens ons kabinet nu opeens ook veilig om zo’n onderzoek te doen. Terwijl het eigenlijk een belediging is voor de hele evenementenbranche dat er niet honderd man in de Ziggo Dome mogen, maar wel honderd man in een stemhokje. Leg mij dat maar eens uit.”

Heb je weleens gedacht, geheel in stijl van Louis van Gaal: ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?

“Nee, maar ik ben al vanaf het begin zeer kritisch op ons coronabeleid.

Maar daar moet je tegenwoordig wel mee oppassen. Als je tegen alle maatregelen bent, ben je een wappie; ben je het overal mee eens, dan ben je een schaap. Terwijl 80% van de Nederlanders, en daar schaar ik mezelf ook toe, gewoon zijn gezonde verstand gebruikt en vraagtekens zet bij het huidige beleid. Je zult als samenleving ooit de bredere ethische kwestie moeten beantwoorden, namelijk: welke prijs zijn de huidige maatregelen ons waard? Daarbinnen zoek ik naar creatieve oplossingen, zoals deze. Maar dan moet er wel iets mee worden gedaan. Dat heb ik De Jonge ook gezegd.”

Wat precies?

“Dat hij iets moet doen met die onderzoeksresultaten. Dat zou hij doen, zei hij.”

En geloof je hem?

“Ik ben vrolijk en positief, dus ik hoop het. Maar ik heb in de afgelopen maanden wel geleerd dat je politici niet zomaar op hun woord moet geloven.”

Laat dat de pret van zaterdag niet drukken.

“Ik ben echt blij dat we weer mogen. Wat ik al zei: ein-de-lijk! We kunnen wel weer wat geluk en humor gebruiken.”

De voorstelling Masterclass Geluk van Guido Weijers, aanstaande zaterdag in het Beatrix Theater in Utrecht, is één van de fieldlab-evenementen waarbij de veiligheid van grote publieksevenementen wetenschappelijk wordt onderzocht. De voorstelling was binnen een dag uitverkocht.

Entertainment
  • BrunoPress