Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Cryptomunt Bitcoin is meer waard dan deze vijf nationale valuta’s

Bitcoin is een munteenheid die uitgedrukt wordt in "sat", de afkorting voor Satoshi. Satoshi is de naam van de (overigens anonieme) bedenker van bitcoin. Eén bitcoin bevat honderd miljoen sats. Dit lijkt en is een enorm hoog getal, maar wist je dat er ook nationale munten zijn die nog minder waard zijn dan één sat?

Cryptomunt Bitcoin is meer waard dan deze vijf nationale valuta’s

Welke dat zijn, lees je hieronder! In dit artikel gaan we trouwens uit van de actuele koers van € 31.000.

Venezuela - Bolívar

De Venezolaanse bolívar is een van de meest waardeloze valuta's, want deze munt is veruit het goedkoopste van alle nationale valuta's op deze aardbol. Venezuela kampt al jaren met hyperinflatie en daarbovenop heeft de coronacrisis ook niet bepaald geholpen. De bolívar heeft daarom een nieuw record bereikt van de laagste valuta ter wereld.

Hoe het allemaal begon? In 2014 bestond de Venezolaanse export voor 90% uit olie en destijds was de vraag naar bolívar (om die olie van te kopen) ook redelijk stabiel. Echter daalde de olieprijs een aantal jaar geleden flink, dus daalde ook de vraag naar bolívar. Dit was funest voor de Venezolaanse economie en dus besloot de regering om meer briefgeld bij te drukken. Dit zorgde voor een hyperinflatie.

Verder veranderde de nominale waarde van de bolívar in augustus 2018 ook nog eens. Op de bankbiljetten werden een aantal nullen geschrapt, waardoor 100.000 bolívar weer 1 bolívar werd. Dit hielp niets, want de bolívar had inmiddels een inflatie van wel 80.000%. Deze hyperinflatie zorgde ervoor dat miljoenen Venezolanen weg zijn gegaan om de armoedige situatie te ontvluchten. Op het moment van schrijven is 1 sat 76 bolivar waard.

Iran - Rial

Op nummer twee goedkoopste valuta staat de Iraanse rial. Het begon in 1979, toen de rial steeds meer gedevalueerd werd door de Islamitische Revolutie. Veel bedrijven namen het zekere voor het onzekere en verlieten Iran. Alsof dit niet genoeg was, kwam het land ook nog eens in oorlog met Irak. Als klap op de vuurpijl kreeg Iran te maken met economische sancties vanwege hun nucleaire programma. De regering zorgde er tegelijkertijd voor dat Iraniërs moeilijker buitenlandse valuta konden kopen. Als gevolg hiervan ontstond er een zwarte markt waarin dollars voor zeer hoge prijzen werden verhandeld. Al deze gebeurtenissen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de waarde van de rial met 400% is gedaald.

In mei 2020 vond Iran dit wel genoeg en dus besloot men om de rial met 600% te devalueren. Vervolgens werd besloten dat de rial veranderd moet worden naar de toman. Deze nieuwe munteenheid wordt met vier nullen verkleind. Zo wordt 10.000 rial nu 1 toman, maar op dit moment is 1 sat ongeveer 16 rial waard.

Vietnam - Dong

Ook Vietnam hoort in dit rijtje thuis. Dit land heeft de afgelopen decennia te maken gehad met de overgang van een gecentraliseerde economie naar een markteconomie en daardoor is de dong flink gedevalueerd. Toch zien veel marktanalisten het positief in voor Vietnam en denkt men dat dit land economisch gezien een mooie toekomst voor zich heeft. Op dit moment is 1 sat ongeveer 9 dong waard.

Indonesië - Roepia

De Indonesische regering besloot in 2016 om zeven nieuwe bankbiljetten uit te geven. De oude bankbiljetten hadden namelijk zulke hoge getallen dat de centrale bank biljetten moest printen met waardes die tussen de 1.000 en 10.000 roepia's lagen.

Ondanks de hoge inflatie is Indonesië een stabiel en economisch ontwikkeld land, zeker als je het vergelijkt met sommige andere landen in de Zuidoost-Aziatische regio. Helaas heeft de nationale munt hier niet van geprofiteerd. De roepia heeft namelijk een lage wisselkoers. Dit is natuurlijk gunstig voor de export, maar de import wordt dan wel weer erg duur. Daarom had de Indonesische overheid plannen om de nationale munt weer sterker te maken, alleen hebben deze weinig effect. Sterker nog: in 2020 had de Indonesische roepia dezelfde waarde als in 1997, tijdens de grote Aziatische financiële crisis. Nu is 1 sat ongeveer 5,50 roepia waard.

Libanon - Pond of lira

De wisselkoers van de Lebanese lira/pond is moeilijk op waarde te schatten sinds 1997. In dat jaar werd deze munteenheid namelijk getaxeerd op 0,00066 Amerikaanse dollars. Helaas heeft het monetaire wanbeleid van dit land ervoor gezorgd dat er een parallelle markt voor de Lebanese pond is ontstaan. Deze is in slechts één jaar tijd 85% gedaald. Volgens de Libanese auteur Saifedean Ammous ("The Bitcoin Standard") kon je tien jaar geleden met één lira nog 0,67 bitcoin kopen, maar tegenwoordig krijg je voor 1 lira 1 sat.

Als de koers van de bitcoin stijgt, dan is het mogelijk dat de koers van munteenheden van bepaalde landen ook wordt ingehaald. Men verwacht dat onder andere de sum (Oezbekistan), leone (Sierra Leone), guaraní (Paraguay) en de riel (Cambodja) binnenkort ook die richting op gaan.

Lifestyle
  • Unsplash