doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Dure autoverzekering? Met deze tips bespaar je geld

We doen het niet graag, maar het moet wel: het afsluiten van een autoverzekering wanneer je een auto hebt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Dure autoverzekering? Met deze tips bespaar je geld

Hoewel het hebben van zo’n verzekering verplicht is, is het stiekem eigenlijk ook best handig. In het geval van schade kun je namelijk altijd een beroep doen op die verzekering - mits je de juiste autoverzekering hebt afgesloten. Heb je het idee dat dat niet zo is en dat je te veel betaalt? Lees dan vooral even verder: in dit artikel hebben we enkele tips op een rij gezet waarmee je flink wat geld kunt besparen op je autoverzekering.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Autoverzekering vergelijken voor beste deal

Wist je dat de kans groot is dat je te veel betaalt voor je huidige verzekering? Wanneer je niet regelmatig naar je autoverzekering kijkt en overstapt naar een andere verzekeraar betaal je waarschijnlijk te veel. Dat komt omdat de leeftijd van je auto verandert en omdat je misschien anders (vaker of minder vaak) gaat rijden. Maar: maak je vooral geen zorgen wanneer je denkt dat dit het geval is. Natuurlijk is het zonde van het geld dat je er al aan kwijt bent, maar je kunt er in ieder geval zelf voor zorgen dat je niet nóg meer geld kwijt bent.

Hoe je dat doet? Heel simpel: door te beginnen met je autoverzekering vergelijken. Hier kun je namelijk zeker enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar mee besparen. Dit geldt overigens niet alleen voor je autoverzekering. Ook bij andere premies is het handig om jaarlijks een check te doen. Op die manier weet je zeker of je niet te veel betaalt voor de autoverzekering die je hebt. Is dat wel het geval? Dan is overstappen nodig om geld te besparen.

Ga altijd voor de juiste dekking

Wanneer je toch al bezig bent met het vergelijken van je autoverzekering kun je net zo goed direct eens uitgebreid kijken naar de dekking. Beschik je namelijk wel over de juiste dekking in je autoverzekering? Een groot deel van de Nederlanders betaalt nog steeds te veel omdat ze bijvoorbeeld een allrisk hebben afgesloten voor een auto die inmiddels ouder is dan 10 jaar. Dat is hartstikke zonde van je geld. Over het algemeen gelden de volgende regels bij het kiezen van een dekking:

  • Nieuwe auto’s die tot 4 of 5 jaar oud zijn: WA-verzekering + allrisk verzekering.
  • Auto’s die 6 tot 10 jaar oud zijn: WA-verzekering met beperkt casco.
  • Auto’s die ouder zijn dan 10 jaar: WA-verzekering is voldoende.

Naarmate je auto dus ouder wordt, is het aan te raden om de dekking aan te passen. Je premie wordt lager als je auto ouder wordt. Je ziet hierboven dat dat al na 4 of 5 jaar nodig is om niet onnodig te veel te betalen voor je autoverzekering. Kijk hierbij ook naar hoe vaak je je auto nodig hebt: rijd je elke dag of gebruik je de auto een paar keer per jaar? Op basis daarvan kun je ook kijken naar welke dekking je nodig hebt. Opvallend feitje: de autoverzekering is voor jongeren vaak twee keer zo duur. Zij betalen meer omdat ze op jonge leeftijd over geen tot weinig schadevrije jaren beschikken. De kans op schade is daarom groter, waardoor ze meer kosten hebben.

Gooi je eigen risico omhoog om kosten te besparen

Tot slot is het interessant om eens naar je eigen risico te kijken. Veel mensen zijn geneigd om standaard een autoverzekering met een laag risico af te nemen. Mocht je een keer schade rijden dan heb je met zo’n verzekering in ieder geval een goede dekking te pakken. Maar: heb je die dekking wel nodig? De kans dat je überhaupt schade rijdt is waarschijnlijk heel klein. Je betaalt dus iedere maand flink wat geld voor ‘als je ooit schade hebt’. Tsja, hoe groot is die kans op schade nou eigenlijk?

Voor de meeste mensen geldt dat ze weinig tot geen ongelukken hebben gehad of schade hebben gereden. Op basis van je eigen rijstijl kun je daarom goed bepalen hoe hoog je dekking moet zijn. Onze tip? Schroef je risico omhoog zodat je maandelijks een lagere premie moet betalen. Op die manier ben je in verhouding waarschijnlijk veel minder geld kwijt. Heb je toch een keer schade aan je auto? Dan betaal je de rest uit eigen zak. Ook dat is zelfs dan in verhouding nog goedkoper dan iedere maand een te hoge premie moeten betalen. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, dus check vooral even hoe dat zit met je eigen rijgedrag.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws