Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De week van toen: 'We zaten er goed naast'

Iedere week plunderen we de zolder op zoek naar een oude editie van Panorama. Deze keer vonden we er eentje uit 1995, met daarin onze 'geslaagde' voorspellingen over koninklijke echtparen.

De week van toen: 'We zaten er goed naast'

Hoewel koningin Beatrix (57) het liefst tot in de eeuwigheid op de Nederlandse troon blijft zitten, voorzien wij een snelle wisseling van de wacht. Echtgenoot Claus (69) zeurt namelijk al jaren om eervol ontslag uit zijn functie. En terecht, want de prinsgemaal is in feite arbeidsongeschikt als gevolg van de ziekte van Parkinson. Onze voorspelling: Beatrix maakt haast met Willem-Alexanders (28) voorbereiding op de troon. (...) Binnen afzienbare tijd kunnen we ook een huwelijk verwachten. Willem-Alexander trouwt natuurlijk met Emily Bremers (23), want de door sommige roddelbladen gesuggereerde breuk blijkt niets meer dan een afleidingsmanoeuvre te zijn. En ook al had Beatrix liever een adellijke schoondochter gehad, Emily is beter dan helemaal geen bruid.”

Tja, je kunt er als gerenommeerd magazine weleens naast zitten. Blijkt als we onze voorspellingen uit 1996 erbij pakken. In nummer 1 bogen we ons toen over de opvolgers van vorsten als Beatrix, koningin Elizabeth en prins Reinier van Monaco, maar o jee, wat zaten we er naast. En niet alleen over Nederland, want ook bij onze Britse buren zagen we iets heel anders in onze kristallen bol dan er uiteindelijk gebeurde. “Onze voorspelling: Charles en Diana houden de poppenkast in ere: ze delen de kroon, maar niet de cornflakes. Dat houden ze minstens tien jaar vol, totdat zoon William (nu 13 jaar) volwassen genoeg is om koning te worden. Wij kijken nu al naar zijn kroning uit, want vlak daarna zal de officiële scheiding van Charles en Di een feit zijn. En reken maar dat na hun ‘bevrijding’ alle huwelijksellende boven tafel komt...”

En bij Monaco was onze kristallen bol waarschijnlijk ook een bierglas, want ook hier zaten we ernaast. “Onze voorspelling: Albert is in het jaar 2000 de nieuwe vorst. En als we de laatste roddels mogen geloven, heeft ie dan net een spectaculair sprookjeshuwelijk achter de rug. Na zijn mislukte romance met Claudia Schiffer heeft Albert namelijk opnieuw een supermodel aan de haak geslagen: Naomi Campbell.”

‘Willem-Alexander trouwt natuurlijk met Emily Bremers, want de gesuggereerde breuk blijkt niets meer dan een afleidingsmanoeuvre te zijn’

Albert nam pas in 2005 alle taken over van zijn stervende vader Reinier III. En toen zat er geen vrouw naast hem. De playboykoning ging een jaar later daten met de twintig jaar jongere Charlene Wittstock, een voormalig olympisch zwemster uit Zuid-Afrika, en trouwde vijf jaar later met haar.

België dan? Neen. Filip werd pas in 2013 koning en hij trouwde ook niet met de Spaanse prinses Cristina, maar met een Belgische jonkvrouw. Spanje? Ook niet. Felipe werd pas in 2014 koning en trouwde ook niet met prinses Tatjana van Liechtenstein. Hij koos, wat het land op zijn kop zette, voor de meer dan mooie Spaanse televisiejournaliste Letizia Ortiz.

Zaten we er dan overal naast? Nou nee.

Onze bol werkte blijkbaar beter in de kou, want qua Denemarken, Zweden en Noorwegen voorspelden we dat die vorsten er in 2000 nog wel zouden zitten. Maar dat was een koud kunstje, want die twee heren en die ene dame waren in ‘96 nog vijftigers. Sterker, ze zitten er nog. Qua Liechtenstein voorspelden we dat laatste ook, maar vorst Hans Adam koos in 2014 voor een golfend bestaan en liet de scepter aan zijn zoon Alois. Voor Luxemburg zagen wij in 1996 de toekomst helder. Groothertog Jan stond zijn koninklijke zetel inderdaad in 2000 af aan zijn zoon Hendrik.

Maar al met al is het goed dat we het voorspellen daarna aan bladen als Paravisie hebben overgelaten...