doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De week van toen: 'Een weekendje naar Yab Yum'

Iedere week plunderen we de zolder op zoek naar een oude editie van Panorama. Deze keer vonden we er eentje uit 1998, met daarin een artikel over de jacht naar 10.000 gulden.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De week van toen: 'Een weekendje naar Yab Yum'

In 1998 gaf Panorama een lezer een fijn Sinterklaascadeau: 10.000 gulden. Maar daar moest hij wel wat voor doen: 169 andere lezers verslaan plús een beetje geluk hebben.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Het kasteel in Wijk bij Duurstede ging zaterdagochtend gehuld in nevelen,” zo begon het verslag 22 jaar geleden. “Dat maakte de jacht op Panorama’s goudschat extra sprookjesachtig. Dat vonden ook de lezers van dit blad die – op zoek naar tien sleutels – de middeleeuwse gewelven uitkamden.”

Zaterdagochtend, 10.00 uur. Voor de slotgracht van Kasteel Duurstede verdringen zich 170 Panorama-lezers, die door het juiste antwoord op onze Goudzoekers Quiz de mysterieuze locatie hebben gevonden. De stemming is licht opgewonden. “Hoeveel mensen zullen er komen?” En: “Zou die schat wel echt zijn?” De meesten komen uit de regio Utrecht. Anderen hebben er echter uren voor in de auto gezeten.

“Maar wat maakt het uit? Dit is leuk. Bovendien zie je nog eens een kasteel.” (...)

Volgens het scenario mogen slechts honderd deelnemers het kasteel in, maar onze hoofdredacteur Frank Hitzert strijkt na overleg met kasteelvrouwe Alma van der Heyden de hand over zijn hart. “Ik wil niet dat er iemand in de kou achterblijft.” Dus mogen kinderen en zelfs een hond meedoen. Na het aftellen stormen ze de ophaalbrug over. Met een schuin oog kijkend naar de schatkist met 2000 ‘gouden vijfjes’ die op de binnenplaats staat, bewaakt door twee beveiligers van Randon. De opdracht luidt om tien sleutels te vinden, waarvan er slechts eentje in het slot van de kist past. Wat volgt is een explosieve herhaling van de legendarische Gold Rush. Met koortsige blikken haast de meute zich via de smalle wenteltrappen omhoog om de gewelven, met klinkende namen als de Ridderzaal en Bourgondische Zaal, uit te kammen. Lastig, want de sleutels zijn goed verstopt. (...)

Panorama nr. 50,1998

Piet Tjem Rusting (51), eigenaar van een glasbedrijf in Noord-Holland, vindt als tweede een sleutel. Deze hangt onder een brandblusapparaat. “Logisch dat ik daar meteen keek. Want ik zit al 22 jaar bij de vrijwillige brandweer van Andijk.” Het duurt nog anderhalf uur voor alle resterende sleutels zijn gevonden. Buiten breekt net de zon door.

Mooie symboliek. Maar dan wordt het pas echt spannend. Want welke van de tien is de juiste sleutel? Eén voor één moeten de vinders naar voren stappen om de sleutel in het slot van de schatkist te steken. Piet Tjem Rusting denkt slim te zijn. Hij steekt de zijne omhoog en vraagt, terwijl hij de kring rondkijkt: “Wie wil ’m voor 1000 gulden kopen?” Niemand reageert. Achteraf is Rusting er allesbehalve rouwig om, want uitge- rekend hij blijkt de gouden sleutel te hebben. Hij kan het amper bevatten.

Glunderend: “Vanochtend zei ik nog: Er gaat helemaal niemand met een gulden van Panorama weg. Dat idee had ik zo. Wie geeft er nu zomaar 10.000 gulden weg?” Wat ga je met het geld doen?

“Een weekendje naar Yab Yum.” Een heel weekend? Dat hou je nooit vol.

“Best wel. Twee van die blauwe Viagra- pillen, dan moet jij eens kijken.”

Serieuzer, tegen zijn meegekomen zoon Klaas-Jan: “Hoe reageerde mamma toen je belde?” “Lachen, natuurlijk.”

“Kon ze het geloven?” ” Ja.” Dan banjert de goudzoeker, die nooit meer dan een ‘eigen geldje’ in de Staatsloterij won, met zijn rinkelende buit het kasteel uit en met een brede grijns: “Thuis zullen ze me helemaal leegschudden. Zeker weten.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws