Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Vico Olling

Column Vico Olling: 'De kwartetmoord en de Mexicaan'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de kwartetmoord die twee jaar geleden plaatsvond in een growshop in Enschede

Vico Olling

Vorige week is de zaak rond de vier moorden in een growshop in Enschede tot een einde gekomen, dat is de zaak die hier weleens is beschreven als de Kwartetmoord. De drie veroordeelden kunnen nog in hoger beroep gaan, en eigenlijk is die kans best wel groot, omdat ze allemaal tot levenslang zijn veroordeeld. Wat heb je dan nog te verliezen? Zwaarder kun je toch niet gestraft worden, hooguit wat lichter. Die drie tot levenslang veroordeelden zijn vader Camil A. (59) en zijn twee zoons Dejan (33) en Denis (34). Zij hebben op de doodgewone dinsdagmiddag 13 november 2018 in een growshop vier mensen door hun hoofd geschoten. De slachtoffers zijn de voormalig growshopeigenaar Artur Sargsyan (34) en restauranthouder Maijkel Akfidan (27) uit Hengelo, Tuan Nguyen (43) uit Enschede, hij was de eigenaar van de growshop, en mestleverancier Max Klaassen (62) uit Arnhem.

Het heeft er alle schijn van dat de drie veroordeelden voor geld kwamen bij Sargsyan. Toen betaling er niet in bleek te zitten, hebben ze ’m doodgeschoten. De andere drie slachtoffers waren toevallig in de growshop aanwezig en zijn volgens het Openbaar Ministerie gewoon ‘meegeveegd’ door de uit Servië afkomstige vader en zijn twee zoons.

Uit wraak zou een Mexicaans moord commando die vier mensen hebben doodgeschoten

Het OM zei dat als er meer mensen aanwezig waren op dat moment, er waarschijnlijk ook meer doden gevallen zouden zijn. Overigens is het motief tijdens de rechtszaak niet glashelder geworden. Er zou ruzie zijn geweest om verkeerde wietzaadjes. Tijdens de behandeling van de zaak werd door de verdachten herhaaldelijk gezegd dat ze een verklaring zouden afleggen, maar die bleef uit. Dat heeft de rechtbank de mannen ook zwaar aangerekend. Vooral omdat een van de zoons in de aanloop naar het proces nog regelmatig met Hendrik Jan Korterink van Misdaadjournalist.nl belde om een verhaal de wereld in te sturen. Korterink had contact met Dejan A., een van de zoons. De in de lente van dit jaar overleden misdaadverslaggever kreeg een verhaal te horen van een Rus en nog een paar bronnen. Dat verhaal kwam erop neer dat een Mexicaans moordcommando die vier mensen had doodgeschoten uit wraak voor de moord op iemand anders. Tijdens de behandeling is ook over die Mexicaanse connectie gesproken, maar dit scenario werd al snel terzijde geschoven. Dat kwam ook omdat de bewijzen tegen de vader en zijn twee zoons zo ongelooflijk overweldigend waren. Zo waren ze vastgelegd op camerabeelden, was een kogelhuls in de auto gevonden die van hetzelfde kaliber was als de kogels waarmee de slachtoffers zijn doodgeschoten en waren bloedsporen van de slachtoffers gevonden in de auto van Dejan.

Ik las over deze zaak op Crimesite.nl en bedacht me dat het zo jammer is dat Hendrik Jan de afloop van deze zaak niet meer mee kon nemen. Hij had er vast een aardige twist aan gegeven op zijn site. Nu keek ik op Misdaadjournalist.nl en las nagenoeg hetzelfde bericht als op Crimesite. Mijn weinig opbeurende conclusie was dat met de dood van Hendrik Jan ook de misdaadjournalistiek een beetje was gestorven.