1. Op een kwade dag
“Broeder, broeder!” Het is 13 november 2018 en een man genaamd Mac staat boven zijn vriend Tuan Nguyen in een Enschedese growshop. Tuan verkoopt luchtslangen, waterpompen en meststoffen om hennep te kweken. Hij had Mac om kwart over twee gevraagd hem te helpen met wat werk. Mac reed naar de Van Leeuwenhoekstraat. Hij liep via de achterdeur de growshop in en vond Tuan in een plas bloed.
Mac kijkt opzij en ziet een tweede lichaam. Verderop in de growshop ligt nog een derde dode. Mac is illegaal in Nederland en belt zijn vriendin om te zeggen dat ze Tuans vrouw Thi moet bellen. Dat doet ze even voor drie uur. Thi fietst naar de growshop en gaat naar binnen. Haar man ligt op zijn rug. Bloed stroomt over de vloer. Thi rent de straat op, schreeuwt: “Bloed! Dood! Ze hebben mijn man vermoord, ze hebben mijn man vermoord!” Een voorbijganger ziet hoe Thi haren uit haar hoofd trekt. Hij gaat naar binnen en belt 112. Agenten rijden naar de plaats delict. Ambulancebroeders gaan naar de drie slachtoffers. De agenten maken foto’s met hun telefoon. Achter dozen wordt een vierde dode man gevonden. Hij draagt een bril, lijkt wat ouder dan de andere drie en ligt op zijn rug in bloed.
Een verslaggever van website 112Twente waarschuwt zijn collega’s van RTV Oost. De politie is massaal uitgerukt, er lijkt iets groots aan de hand. De redactie controleert het verhaal, in een bericht over de zaak staat: “De politie is massaal uitgerukt voor een schietpartij in een woning aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Een tiental wagens is aanwezig. De politie doet op dit moment onderzoek. Later meer.”
Journalisten uit heel Nederland rijden de dag erna naar de volkswijk Velve-Lindenhof in Enschede. In de krant Tubantia komt te staan: “Dat het daar niet pluis was, is alom bekend.” Buurtbewoners vertellen dat er ‘van die grote auto’s af en aan reden’. “Altijd ‘s nachts. Auto’s van veertig, vijftig ruggen. In een achterstandswijk. Die waren niet van hier.”
Er wordt steeds meer bekend over de slachtoffers. De tweede gedode man heet Artur Sargsyan. Hij komt uit Hengelo, is 34 jaar en heeft een Armeense achtergrond. Hij had een kindje en zou over vier maanden zelfs voor de tweede keer vader worden. Het eerste slachtoffer Tuan Nguyen had de growshop in april 2018 van Sargsyan overgenomen. Het derde slachtoffer Maijkel Akfidan is 27 jaar. Hij woonde net als Sargsyan in Hengelo, was daar restauranteigenaar en had een dochtertje van een paar maanden oud. Het vierde slachtoffer Max Klaassen uit Arnhem werd 62 jaar. Hij had een vrouw, twee kinderen en was doof. Zijn baan: handelaar in plantenvoeding.
RTV Oost gebruikt de term ‘Kwartetmoord’ en die wordt overgenomen door bijna alle journalisten die over de viervoudige moord schrijven. De officier van justitie keert zich tegen die benaming en vertelt op RTV Oost: “Van De Telegraaf tot Hart van Nederland, van RTV Oost tot RTL Boulevard, ze gebruiken de term allemaal. Ik sluit niet uit dat ik er zelf ook aan heb meegedaan.” Het wekt volgens hem alleen ten onrechte de indruk dat de slachtoffers bij elkaar zouden horen en hij stelt: “Iedere suggestie dat dit wel zo is, kwetst de nabestaanden.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Politie, Google Streetview