doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'boekpromotie ten koste van Holleeder'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Astrid en Sonja Holleeder zouden bedreigd zijn op straat, maar volgens hun broer is het allemaal maar promotie voor het boek van Astrid.

Astrid en Sonja Holleeder zouden bedreigd zijn op straat. Sonja kreeg een vuurwapen op zich gericht uit een auto en Astrid had het gevoel dat ze belaagd werd door een man. Ze was op dat moment op bezoek bij haar moeder die op een geheim adres woont. In De Telegraaf stond een verhaal geschreven door John van den Heuvel over die twee voorvallen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een dag later stond Willem Holleeder weer terecht in zijn hoger beroep voor de vijf moorden en een doodslag waarvoor hij vorig jaar veroordeeld is tot levenslang. De Neus laat het er natuurlijk niet bij zitten, en heeft verder ook niets te verliezen, dus zal doorstrijden tot het bittere eind tegen zijn veroordeling.

Het zal niemand ontgaan zijn dat het al lange tijd niet meer zo botert tussen Willem en zijn ‘zussies’. Ik was er zelf een paar keer getuige van tijdens de verhoren van Astrid toen Willem Holleeder voor de rechtbank stond: de vonken vlogen ervan af. Astrid noemde haar broer een psychopaat die gestopt moest worden en hij beweerde dat het haar alleen maar om geld te doen was. Hij zei tegen de rechter: “Ze is echt gemener dan de zee diep is en ze is een gevaarlijk meissie, gelooft u mij maar.”

Afgelopen week beklaagde Willem zich in veel minder poëtische bewoordingen over zijn zus. Hij omschreef dat verhaal van die bedreigingen als een ‘ordinair verzinsel’ en noemde het flauwekul. Het verhaal zou alleen maar bedoeld zijn om hem in een hoek te drukken en daarnaast om media-aandacht te genereren voor haar boek.

In dat artikel in De Telegraaf komt Astrid eigenlijk niet echt aan het woord. Wel wordt er een gedeelte uit het boek geciteerd waarin ze vertelt wat er tijdens die bedreigingen voorgevallen is. Er staat bij dat er aan de herdruk van haar eerste boek Judas een hoofdstuk is toegevoegd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een nare smaak in m’n mond kreeg toen ik dat las. Willem Holleeder had dat ongetwijfeld ook en zei: “Het is weer hetzelfde verhaal. Dat boek komt uit en er komt weer een media-hausse aan.” Volgens hem maakt zijn zus misbruik van het strafrecht, het Openbaar Ministerie en de politie. “Astrid weet donders goed hoe ze dat moet doen. Ze is geen gewone getuige, ze is advocaat.”

Zou dat zo zijn?

Ik moest denken aan het vorige verhaal over een bedreiging van Holleeder aan het adres van zijn zussen. In 2017 kwam net voor een pro-formazitting tegen Holleeder groot in het nieuws dat hij een aanslag op zijn zussen had voorbereid met behulp van een Curaçaose huurmoordenaar genaamd Liomar W. Dat kwam op de voorpagina van De Telegraaf. Deze W. gaf later toe dat hij het verhaal uit zijn duim gezogen had om er zelf beter van te worden. Dat nieuws is niet op de voorpagina gekomen. Holleeders advocaat Sander Janssen zegt nu dat de stukken over de recente bedreigingen bij het Openbaar Minsterie zijn opgevraagd. Hij doet ook alvast een voorspelling over de uitkomst:

“Ook hier weer geen enkel aangetroffen verband tussen deze kennelijk ervaren bedreigingen en Willem Holleeder.”

Het is natuurlijk afwachten, maar daar zou Janssen best weleens gelijk in kunnen hebben.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws