Verdienen aan de keukentafel
Nederlandse bedrijven houden massaal geld over doordat personeel – door corona – veel thuiswerkt. De kosten voor huur, gas, water, elektriciteit en catering gaan hierdoor flink omlaag.
De accountants van Pricewaterhouse- Coopers (PwC) rekenden uit dat als de helft van de beroepsbevolking één dag per week thuiswerkt, dit werkgevers 1,6 miljard euro aan kosten scheelt. Voor de gehele samenleving is die besparing nog hoger, namelijk 3,9 miljard voor één dag aan de keukentafel werken. Ook werknemers zijn de winnaars. Zij besparen 1,1 miljard, vooral omdat ze geen reiskosten hoeven te maken. De hogere energierekening thuis weegt amper op tegen die flinke besparing. Verder slijten wegen minder snel, waardoor minder geïnvesteerd hoeft te worden in infrastructuur. Minder verkeer zorgt ook voor minder files, wat weer minder ongelukken betekent en dat scheelt bijvoorbeeld weer medische kosten. Kortom, er zitten veel financiële voordelen aan het thuiswerken. PwC plaatst wel een kanttekening: er zullen ook nadelen zijn, maar die zijn op korte termijn niet zo makkelijk meetbaar. We weten bijvoorbeeld nog niet wat de invloed van thuiswerken is op het ziekteverzuim en de efficiency van werknemers. Oftewel: melden we ons vaker ziek nu de baas ons toch niet kan zien? Of leven we juist op door de vrijheid die we opeens ervaren? En gaan we onder werktijd lekker op een terras zitten, of worden we door een gebrek aan afleiding juist effectiever?
Nog meer besparen?
Wil je wat meer geld overhouden? Maar zonder het idee dat je alles inlevert wat het leven leuk maakt? Dat kan! Bijvoorbeeld op deze vijf manieren.
- Zoek bij alles wat je online koopt even naar een kortingscode. Bij mij lukt het in zeker 40 procent van de gevallen om op deze manier korting te krijgen. Gewoon even de naam van je winkel, de maand en het jaar waarin we leven en het woord ‘kortingscode’ in Google gooien.
- Gebruik je je ouderwetse tvabonnement eigenlijk wel? Of gebruik je alleen Netflix, Videoland of Prima? Als dat zo is, zeg dat abonnement op. Scheelt je weer een paar euro’s en je mist het toch niet.
- Download een app die je leidt naar het goedkoopste tankstation in de buurt. Bijvoorbeeld de ANWB Onderweg-app. En ga op tijd tanken, zodat je niet weer bij die dure pomp aan de snelweg belandt.
- Ken je de app Peerby? Daarmee kun je spullen lenen bij mensen die vlakbij wonen. Geef ze een speciaal biertje als bedankje en houd het geld voor gereedschap lekker in je zak.
- Betaal in één keer. Of het nu je zorgverzekering is voor een heel jaar, een cursus die je wilt volgen of je autoverzekering. Je krijgt vaak korting wanneer je vooruitbetaalt. Maar je kunt het ook andersom zien: in termijnen betalen kost geld.
- iStock