Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Startkapitaal vergaren voor je bedrijf: 4 handige tips

Nederland heeft nog nooit zoveel ondernemers gekend als in 2020. Op 1 januari 2020 stonden maar liefst meer dan 2 miljoen ondernemers, waarvan een groot deel zzp’ers, ingeschreven. Het aantal bedrijven is in 2020 nu al met 5% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. ‘Wow’ is zacht uitgedrukt voor deze opvallende groei.

Startkapitaal vergaren voor je bedrijf: 4 handige tips

Ben jij een van die beginnende ondernemers of heb je juist de motivatie om dit jaar nog te starten met het oprichten van een eigen bedrijf? Wanneer je niet zelf over voldoende geld beschikt om te investeren, moet je op zoek naar naar externe financiering. Daarmee investeer je in de groei van je onderneming en een zakelijke financiële positie om tevreden over te zijn. Daarom lees je hieronder enkele tips over het vergaren van startkapitaal voor je bedrijf.

Leen startkapitaal bij de bank

Een van de meest toegankelijke manieren om aan geld te komen voor je onderneming is door een lening aan te vragen bij je bank. Dit kan natuurlijk niet zomaar: je moet wel met een goed ondernemingsplan komen wanneer je een bepaald bedrag om te lenen voor ogen hebt. De bank biedt verschillende soorten zakelijke leningen aan. Je kunt bijvoorbeeld in één keer een bepaald bedrag aanvragen of je kunt ervoor kiezen om een bedrag in delen te krijgen. 

Het geld dat je leent betaal je uiteindelijk in één keer of in termijnen af. Hoe je dit precies doet, spreek je af tijdens een afspraak bij de bank. Op basis van je ondernemingsplan kan een bedrag worden bepaald wat je nodig denkt te hebben om een goede start te maken met je bedrijf.

Geld lenen bij kredietverstrekker

Naast de bank kun je terecht bij een zogeheten kredietverstrekker voor het aanvragen van een lening voor je bedrijf. Dit geld gebruik je bijvoorbeeld voor het verbouwen van een bedrijfspand of het aanleggen van een inventaris en andere benodigdheden om te beginnen met je onderneming. De bedoeling van zo’n lening bij een kredietverstrekker is dat de waarde van je bedrijf of het kantoorpand waarin het bedrijf gevestigd is verhoogd wordt. 

Als je dat kunt bewijzen in combinatie met een sterk ondernemingsplan kun je als ondernemer een zakelijke lening aanvragen bij een kredietverstrekker. Hierbij is het, net als bij de bank, van groot belang om te kijken naar wat je financieel uiteindelijk kunt dragen. Je moet een lening in beide gevallen natuurlijk altijd afbetalen; anders zou het een gift zijn.

Kijk naar de mogelijkheden voor durfkapitaal

Heb je echt een steengoed ondernemingsplan te pakken en wil je het breder nemen dan een lening bij de bank of een geldverstrekker? Kijk dan eens wat de mogelijkheden zijn voor durfkapitaal, ook wel risicokapitaal genoemd. Bij deze vorm zoek je zakelijke investeerders die brood zien in jouw onderneming en de toekomst ervan. Dit werkt vooral goed bij interessante niches en vernieuwende concepten waar vraag naar is.

Bij deze lening is het goed om te weten dat dergelijke investeerders vaak een bepaalde zeggenschap binnen je onderneming krijgen of in ieder geval willen. Je moet dus goed weten of je dat wel of niet wilt. Een voordeel is dat zulke investeerders vaak zelf ondernemer zijn geweest en over een groot en interessant netwerk beschikken. Daar kun je flink van profiteren als startende business baas.

Liever niet lenen? Doe aan bootstrapping

Vind je het toch te riskant om een lening aan te gaan voor een bedrijf waar je nog geen zekerheid over hebt? In dat geval kun je nog kiezen voor drie dingen: zorg er bijvoorbeeld voor dat je met je zakelijke rekening rood kunt staan. Meestal kan dit maar tot een bepaald bedrag dat nooit al te hoog is. Op die manier heb je net wat meer speling bij je zakelijke uitgaven. Met rood kunnen staan heb je altijd wat extra geld achter de hand. 

Wat je ook kunt doen, is om een crowdfunding op te zetten en vrienden of familie om hulp te vragen. Zij vragen over het algemeen geen rente, waardoor dit een aantrekkelijke manier is om aan een zakelijk startbedrag te komen.

Tot slot is er een andere manier om aan startkapitaal te komen: bootstrapping. Bij bootstrapping ga je geen lening aan, maar beperk je alle uitgaven die je zowel privé als zakelijk doet. Koop bijvoorbeeld tweedehands kantoormeubelen en kies voor refurbished apparatuur. Op die manier kun je het één en ander sparen om op die manier een startkapitaal te vergaren. Deze manier duurt weliswaar iets langer, maar hierbij ben je niets aan iemand of een bedrijf verschuldigd. Voor veel mensen is dat idee erg prettig, ook al is het wellicht een lastige start.