doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

OM concludeert dat Thijs H. met voorbedachten rade moordde

OM eist 24 jaar cel en tbs tegen Thijs H.

Thijs H. (28) uit Brunssum staat terecht voor één van de meest geruchtmakende moordzaken van Nederland. Een week geleden begon zijn proces, waarin wordt gekeken naar wat Thijs H. dreef toen hij in mei vorig jaar drie mensen om het leven bracht. Het OM heeft nu haar strafeis bekendgemaakt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Thijs H. tijdens een eerdere zitting

24 jaar cel en tbs

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het OM heeft zojuist haar strafeis bekendgemaakt: 24 jaar cel en tbs, voor het doodsteken van de 56-jarige Etsuko in Den Haag en de 63-jarige Diny en 68-jarige Frans op de Brunssummerheide. Thijs H. zou indertijd onder een psychose hebben geleden, iets wat het OM al vanaf het begin van het proces stelselmatig in twijfel trok. Nu is daar dan ook hun oordeel: Thijs H. lijdt wel degelijk aan een stoornis (want anders steek je niet zomaar drie mensen neer), maar volledig ontoerekeningsvatbaar is hij niet. Aldus het OM.

Pieter Baan Centrum

Dit is in strijd van het advies uit het Pieter Baan Centrum. Die hebben Thijs H. wel volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en geloven wel dat Thijs H. ten tijde van de moorden psychotische wanen had. De reden dat het OM dit in twijfel trekt, is omdat Thijs H. op zijn computer heeft opgezocht: 'Hoe wordt ik een complete psychopaat?' en 'Hoe onderzoekt men psychopathie bij verdachten?'

Ook is Thijs pas maanden na zijn aanhouding onderzocht in het Pieter Baan Centrum, wat hem voldoende tijd heeft gegeven een scenario op te stellen die in zijn voordeel ligt. En dat scenario zou zijn: volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard worden. Dat is namelijk de snelste manier om weer op vrije voeten te kunnen komen.

Drugs

Boven is het OM van mening dat wanneer de rechter oordeelt dat er wél sprake is van een psychose, dat Thijs H. deze zelf heeft veroorzaakt, dan wel niet verergerd door zijn drugsgebruik. Iets waar hij over heeft gelogen. Het OM wil dat Thijs H. de cel in gaat en tijdens zijn straf een behandeling krijgt voor zijn problematiek.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws