doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Geestesziek of gewetenloze killer: dit is het verhaal van Thijs H.

OM concludeert dat Thijs H. met voorbedachten rade moordde

Thijs H. (28) uit Brunssum staat terecht voor één van de meest geruchtmakende moordzaken van Nederland. Een jaar geleden stak Thijs H. een vrouw in Den Haag dood, en twee dagen later een man en een vrouw op de Brunssummerheide. Zijn proces is vorige week begonnen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Thijs H. in de rechtbank

Nieuwe getuige

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het proces tegen Thijs H. is vorige week maandag begonnen. Nu blijkt dat zich vorige week een nieuwe getuige heeft gemeld. Deze geeft aan dat hij Thijs H. sprak in een Haags café, waar Thijs H. hem aanklampte en vertelde dat hij wilde weten hoe het was om iemand 'aan een mes te rijgen'. De getuige heeft zich toen uit de voeten gemaakt.

Thijs H. ontkent in alle toonaarden en verklaart zelfs nog nooit in het betreffende café te zijn geweest: 'Ik heb nooit aan iemand vertelde dat ik iemand aan het mes zou willen rijgen. Ik was niet in dat café.'

Voorbedachten rade

Het OM acht het nu bewezen dat Thijs H. zijn moorden met voorbedachten rade pleegde. Thijs H. geeft aan 'boodschappen' via cijfers en nummerborden te hebben gekregen, die hem vertelden dat hij deze mensen moest vermoorden Want 'anders zou zijn familie vermoord worden'. Het voorbedachten rade staat dus vast, maar de rechter moet zich nu nog gaan buigen over of Thijs H. wel of niet toerekeningsvatbaar was.

Volgens gedragsdeskundigen in het Pieter Baan Centrum is Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar, omdat hij sinds 2018 met psychotische symptomen kampte en tijdens de moorden in een psychose zat. Het OM blijft haar twijfels zetten bij die uitspraak, mede doordat Thijs H. belastende zoektermen op zijn computer ingevoerd heeft.

Het OM zal naar verwachting halverwege de middag een strafeis tegen Thijs H. uitbrengen.

Onlangs verscheen in Panorama een uitgebreide reconstructie van wat er zich precies afspeelde in die drie dagen dat Thijs H. zijn moorden pleegde. Die reconstructie leest u hier.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws