Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Gwenette Martha door het oog van de naald kroop

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha, die twaalf dagen geleden aan de dood ontsnapte toen het wapen van zijn moor...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha, die twaalf dagen geleden aan de dood ontsnapte toen het wapen van zijn moordenaar weigerde, staat deze week centraal in een artikel in Panorama. Misdaadjournalist Wouter Laumans geeft daarin onder meer details over de aanslag:

Wanneer Gwenette samen met een kennis een rondje door Amsterdam-Zuid loopt, spring er ineens een man uit een portiek. Hij zet een wapen op het hoofd van Gwenette en haalt twee keer de trekker over. Maar het wapen blokkeert en daardoor kan hij deze aanslag wonderwel navertellen. De vraag is  wat er nu gaat gebeuren. Meestal zijn mislukte aanslagen in de onderwereld een voorbode van meer bloedvergieten. Benaouf A., die een schietpartij in de Staatsliedenbuurt wonderwel overleefde, sprak al eens  de sinistere woorden: "Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd." Wat dat betreft zou het nog weleens een heet 2014 kunnen gaan worden.
Gwenette Grigorio M. wordt geboren op 7 februari 1974 op Curaçao. Hij verhuist op jonge leeftijd naar Nederland en groeit op met zijn moeder en oudere broertje Giovanni in de Amsterdamse Pijp. Gwenette is een pienter en motorisch vaardig jongetje; hij pikt alle sporten snel op. De Antilliaan is niet groot, maar wel snel, wendbaar en fysiek sterk. Met name in voetbal blinkt Gwenette uit. Hij komt te spelen in de jeugd van Ajax, met later bekende voetballers als Nordin Wooter en Mario Melchiot. Ook vechtsporten hebben zijn aandacht. Een trainingsmaatje: "Hij was lenig en explosief, pakte technieken snel op. Als je iets voordeed, kon hij het heel snel – soms nog beter dan jij." Zijn houding in de les is voorbeeldig: "Rustig, gedisciplineerd, respectvol naar de leraar. In sparren hield hij rekening met beginners, tegen gelijken of gevorderden ging het soms hard tegen hard, maar altijd binnen de regels."
Onderzoeken die naar hem lopen leveren weinig op; totdat na lange en intensieve research door het landelijk overvallenteam M. uiteindelijk anderhalf jaar aan zijn broek krijgt. Zijn tijd in onder meer de Bijlmerbajes en de gevangenis in Almere zit hij fluitend uit. "Gwenette genoot respect van iedereen in de bajes," weet een medegedetineerde nog. "Hij dwong het niet af, maar kreeg het gewoon. Iemand als Etienne U. ging met hem om. En Steven K., het vermeende brein achter de geldwagenovervallen. Jongens met veel aanzien."