Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het verhaal achter de tweede Baflo-moord

Het bericht kwam vorige week hard aan bij de nabestaanden: het Hof verlaagde de celstraf voor de dubbele moordenaar Alas...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png
Guus Oost (49), Dicks beste vriend en naaste collega, weet nog precies wanneer hij de foto maakte. De foto van Dick die tijdens de rouwdienst op zijn kist stond, die in alle media verscheen en als het ware zijn staatsieportret werd. Het was april 2007, hij en Dick moesten van Groningen naar Rotterdam voor een opleiding. Ze vertrokken te laat, want dat was Dick: nooit eens een keer op tijd.‘Daar begon het al mee’, vertelt Guus, breed grijnzend onder zijn snor, twinkelende ogen. ‘Bij Almere zegt Dick via de mobilofoon: shit Guus, ik ben m’n pistool vergeten. Dus ik zeg: ‘lul!’, we zetten de motoren op de vluchtstrook en gaan bellen. Uiteindelijk spreken we af dat collega Peter uit Groningen naar het circuit van Lelystad rijdt met Dicks dienstwapen.’Daar overhandigt Peter Dick even later zijn pistool. ‘Hij poseerde er echt mee: kijk, ik ben weer compleet! Toen maakte ik die foto. De foto die iedereen nu van hem kent is daar een uitsnede van. Peter en ik hebben het na Dicks dood nog vaak over die ochtend gehad. En elke keer zeiden we weer tegen elkaar: was hij op die dertiende april maar zijn dienstwapen vergeten.’Hij loopt even weg, zoals wel vaker tijdens het gesprek. Een gesprek van vier uur, op bureau Schweitzerlaan in Groningen, waar de vitrine staat die na zijn dood helemaal is gewijd aan Dick Haveman. Foto’s, kaarten, een doosje sigaren – Dick-relikwieën. Het lichtje in de vitrine brandt altijd, ook in de avonduren, als het verder donker is. Dick Haveman, het lichtend baken.
Hij en Dick hebben samen avonddienst. Dick vertrekt op de burgermotor. Er moet iets worden opgehaald in Baflo. Kan Dick dat even doen? Geen probleem, zegt hij, hij rijdt er wel even langs. Guus gaat naar huis, naar Oost-Groningen, op de dienstmotor.Ter hoogte van Zuidlaren hoort hij de melding over de portofoon: ‘Vrouw neergeslagen in woning in Baflo.’ Even later blijkt ze te zijn overleden. De mobilofoon meldt het signalement van de verdachte. En meteen daarna de stem van Dick. ‘Onopvallende surveillancemotor hier, rijdt in Baflo, kijkt mee uit.’‘Ja hoor, hij weer’, denkt Guus. ‘Mazzelpik.’ Dick is een AE’er in hart en nieren, weet Guus, een gepassioneerd lid van de aanhoudingseenheid. ‘Zul je zien dat hij die kerel nog aanhoudt ook.’Dan gaat alles mis.