Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Joego's van De Neus

Gedurende de eerste jaren van de 21ste eeuw zou Willem Holleeder volgens justitie hecht samenwerken met Joegoslaven.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Gedurende de eerste jaren van de 21ste eeuw zou Willem Holleeder volgens justitie in Nederland een hecht samenwerkingsverband met een groep Joegoslavische topgangsters hebben gevormd. Op dit moment staat De Neus terecht in een liquidatieproces, maar van berechting voor deze Joego-moorden is ogenschijnlijk geen sprake meer. Een voorproefje van het verhaal lees je hieronder, het complete verhaal staat in de nieuwe Panorama die morgen verschijnt.

Rozengracht

De Amsterdamse Rozengracht staat nou niet echt bekend als een plek waar je ongestoord je gang kunt gaan. Het hoofdkantoor van de politie zit er om de hoek en de trottoirs aan deze drukke straat van en naar het centrum van Amsterdam zijn smal. Vier man staan aan het einde van 2004 tegen de muur aan te plassen. Agenten die voorbijrijden in een busje valt het meteen op. Ze grijpen de heren met een heterdaadje in de kraag en noteren hun namen; ze gaan allemaal voor een standaardbedrag op de bon. Het gaat om drie mediterrane types plus Willem Holleeder, de bekende Heineken-ontvoerder. Dat deze heren gepakt worden voor het plassen tegen een muur zal hen in strafrechtelijke zin weinig meer dan een kleine greep uit de portemonnee gaan opleveren. Maar op een ander vlak is deze aanhouding van de kleine Milos P., de langere Maruf M. en de knappe Luka B. samen met de Heineken-ontvoerder wel een topvondst. Niet eerder is de beruchte poldergangster op zo’n nadrukkelijke wijze samen gezien met beruchte Joego’s.

Zemun-clan

Om een beter beeld te krijgen van de rol die deze drie mannen spelen in de organisatie van Holleeder is het zinvol om een document erbij te halen. Dit document, niet meer dan een kattenbelletje feitelijk, stamt uit maart 2007 en is een brief van het misdaadkopstuk Stanley Hillis. De deze maand vijf jaar geleden doodgeschoten gangster schrijft daarin over Luka B.: “Luka B. (jugo) zitten er van hem processen verbaal in het dossier Holleeder? Is het mogelijk kopieën te krijgen (goede vriend).” Hillis verzorgt hiermee – min of meer – hand- en spandiensten voor de Joegoslaaf, die bekend staat als een van de bazen van de beruchte Zemun-clan. Die Zemun-clan is een criminele groepering die is ontstaan ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog die speelde van 1991 tot 1996.

De naam 'Zemun' is ontleend aan de plek waar de leden van deze clan vandaan komen, een voorstadje van de Servische stad Belgrado. Het bericht van Hillis geeft iets weer van de verhoudingen in de onderwereld. Meerdere bronnen, onder wie de vrouwen die op dit moment tegen Holleeder getuigen – zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra – hebben aangegeven dat de samenwerking tussen Holleeder en Hillis in deze jaren – tussen 2001 en 2006 – zeer hecht is. In de verklaringen staat dat Holleeder ‘de macht van Hillis’ goed kan gebruiken. Diezelfde groep getuigen, zus Astrid Holleeder voorop, maakt er daarbij ook geen geheim van dat Holleeder in deze periode veel met Joegoslaven omgaat. Een voorbeeld: zus Astrid verklaart in december 2015 bij het Gerechtshof tijdens een getuigenverhoor in het Passageproces dat Holleeder in 2002 – na een reeks onwelgevallige artikelen in De Telegraaf van misdaadverslaggever John van den Heuvel – een groep Joegoslaven bij de journalist naar binnen heeft gegooid. Hij doelt daarmee op een diefstal waarbij een laptop van de verslaggever is meegenomen. Astrid zegt ook over haar broer: ''Toen had hij het altijd over Hillis en Joegoslaven. Hij was ook met Joegoslaven. Hij is zelf naar Joegoslavië geweest.'' Overigens weet de recherche dan natuurlijk al veel langer van de banden die Holleeder met gangsters van de Balkan onderhoudt. Al in 2001 tapt Justitie De Neus terwijl die met Johnny Mieremet belt en dan opmerkt: ''Ik ben nu in Belgrado, ze hebben hier een feest voor me georganiseerd, haha!''



Het complete verhaal lees je in de Panorama die vanaf morgen in de winkels ligt. De nieuwe editie is ook via Blendle en onze website te bestellen.