Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Ik ben genaaid door mijn eigen land': topcrimineel Mink Kok praat exclusief met Panorama

De Amsterdamse topcrimineel Mink Kok is sinds 1 februari 2016 een vrij man. Vierenhalf jaar opsluiting in een van de mee...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Amsterdamse topcrimineel Mink Kok is sinds 1 februari 2016 een vrij man. Vierenhalf jaar opsluiting in een van de meest beruchte gevangenissen van Libanon lijkt hem niet te hebben gedeerd. Sterker: hij is strijdbaarder dan ooit. Kok is op zoek naar gerechtigheid. “Er is een smerig spel met mij gespeeld,” zegt hij in Beiroet tegen Panorama. Een voorproefje van het verhaal is hier gratis te lezen.Kok beweert dat er niets van de bewijsvoering tegen hem klopt, maardat hij koste wat kost veroordeeld moest worden. “De rechters lieten tijdens het proces blijken totaal geen waarde te hechten aan de bewijzen die door mijn advocaten werden aangedragen voor mijn onschuld. Maar de rechters zijn zichtbaar onder druk gezet en hebben zelfs bezoek gekregen van de minister van Justitie hier. Ik moest en zou veroordeeld worden.”Het ‘gedonder’ begint in Minks ogen bij de merkwaardig snelle aankomst van misdaadverslaggever John van den Heuvel kort na de geruchtmakende arrestatie in 2011. De Telegraaf-journalist arriveert bij het politiebureau waar Kok vastzit. Kok: “Hij liep daar wat heen en weer en nam foto’s van het bureau. Dat mag niet, dus ze arresteerden hem meteen. Maar John had het boek De criminele carrière van Mink K. van Marian Husken meegenomen en een paar Panorama’s met mijn hoofd erop. Hij vroeg naar politiechef Mashmoushi en toen die kwam feliciteerde John hem dat hij zo’n grote vis had gevangen. Hij vertelde daarna dat hij journalist was, dus ze deden snel zijn handboeien af. John begon te zingen als een kanariepietje. Hij liep rond te bazuinen dat ik één van de grootste criminelen van Nederland was en dat het zo goed was dat Mashmoushi me had gearresteerd. John vroeg of Mashmoushi een interview wilde doen voor De Telegraaf en RTL-Nieuws. Nou, dat wilde hij wel. Dat alles bij elkaar gaf een enorme boost aan mijn arrestatie. Diezelfde dag stond in de Libanese kranten dat er een ‘international gangster’ en ‘most wanted criminal’ was gearresteerd door Mashmoushi. Het was zelfs op tv. Ze hadden het erover dat een internationale drugsorganisatie was geland in Beiroet om drugsdeals te doen. Allemaal bullshit. Maar die Mashmoushi had zijn moment van roem en dacht echt dat hij de man was, tot hij ondervraagd werd door mijn advocaten. Dat duurde zo’n drieënhalf uur. Daarin zegt hij dat hij helemaal niet de beslissing had genomen om mij te arresteren, maar dat dit moest van zijn baas, de hoofdaanklager Mirza. Door de media-exposure was mijn zaak zo groot geworden dat ze bang waren om me te laten gaan. Mirza heeft uiteindelijk besloten mij vast te houden. Dat is de grote man.”John van den Heuvel bevestigt het verhaal van Mink Kok in grote lijnen, maar ‘mocht Kok de illusie hebben dat ik hem bij de politie groter heb gemaakt, dan geeft hij mij te veel eer’.

Komt Mink Kok naar Nederland?

Mink Kok zit op dit moment vast in Libanon omdat hij geen paspoort krijgt van de Nederlandse overheid. Kok: “Ik ben als enige ambtshalve aangeslagen door de belastingdienst voor de IRT-jaren ’92, ’93 en ’94. Dit gaat om respectievelijk 3,6 miljoen, 3,6 miljoen en 1,4 miljoen gulden. Daarbovenop rekenen ze nog de rente en de kosten voor gerechtsdeurwaarders, dus dat loopt lekker op. Dit gebruiken ze nu om moeilijk te doen over mijn paspoort. Kennelijk is het een nieuwe trend dat types zoals ik met een belastingaffaire een paspoort geweigerd wordt. Ik ben bij de Nederlandse ambassade geweest, maar daar zeggen ze dat de belastingdienst bezwaar heeft gemaakt tegen afgifte van mijn paspoort. Ik kon mijn aanvraag voor het paspoort wel verlengen, dus dat heb ik gedaan. Die verlenging loopt 25 april af.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete, EXCLUSIEVE verhaal van verslaggevers Martijn Haas en Vico Olling? Je leest het artikel in editie 13 van Panorama, die vanaf morgen in de winkels ligt. Vanaf morgen is het blad ook op onze website te bestellen en het artikel via Blendle te lezen.