Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

5 kijktips voor 5 mei (VIDEO'S)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: het is 5 mei! Tenzij je uit je bol gaat op één van bevrijdingsfestivals, kijk je vanavond natuurlijk naar één van de betere oorlogsfilms. We zetten vier films (en een serie) op een rijtje.

Gisteren waren we twee minuten stil om alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle gewapende conflicten sindsdien te herdenken. Vandaag vieren we onze vrijheid. En tenzij je vanavond het glas heft op onze vrijheid op één van de bevrijdingsfestivals, breng je de avond natuurlijk door met een betere oorlogsfilm. Nu waren er gisteravond al klassiekers als Schindler's List, Zwartboek en The Boy in the Striped Pyjamas te zien. Vanavond is er minder op televisie. Maar aangezien we de tv niet meer nodig hebben om een goeie film te zien, zetten we nog een paar oorlogsklassiekers op een rijtje. 

Lees ook: WO2-veteraan (88) slaat bewapende inbrekers het huis uit!

A Bridge Too Far

Het verhaal van operatie Market Garden: de geallieerde poging enkele belangrijke Nederlandse bruggen en toegangswegen naar Duitsland in te pikken. De film uit 1977 (zie foto), met een enorme sterrencast, werd een belachelijk groot succes en focust zich vooral op de Slag om Arnhem. Goed, de film is alweer bijna veertig jaar oud, maar we liegen niet als we zeggen dat 'ie zo weer de bios in kan. 

Soldaat van Oranje

Nog nooit gezien? Schaam je! Schaam je diep! De eveneens in 1977 uitgebrachte oorlogsfilm van eigen bodem was destijds de duurste Nederlandse film ooit. Regisseur Paul Verhoeven had een budget van zo'n vijf miljoen gulden. De iconische muziek en het fantastische verhaal liegen er niet om. Soldaat van Oranje is na vier decennia nog altijd zeer de moeite waard. 

Der Untergang

De laatste dagen van Hitler werden in deze Duitse film uit 2004 op indringende wijze in beeld gebracht. Vooral Bruno Ganz, die Hitler portretteert, laat een blijvende indruk achter. De paniek, de totale reddeloosheid, de verwoesting van Berlijn en het ongemakkelijke besef dat het allemaal afgelopen is voor de Nazi's: de oorlogsfilm mag oprecht een moderne klassieker genoemd worden. 

Saving Private Ryan

Ten tijde van D-Day en de opmars van de geallieerde troepen door Noord-Frankrijk moeten de helden uit deze oorlogsfilm soldaat James Ryan opsporen. Al zijn broers zijn gesneuveld en James, de laatste overlevende, mag naar huis. Eén probleem: hij is onvindbaar. Het oorlogsepos uit 1998 zorgt niet alleen voor een enkele traan en keiharde actie. Het stelt ook de waanzin van oorlog aan de kaak.

Lees ook: vergeten WO2-veteraan krijgt postuum de eer die hij verdient

Band of Brothers

Van de film naar de serie: hét populaire tijdverdrijf van deze tijd. Liefhebbers van geschiedenis en oorlogsfilms hebben waarschijnlijk alle tien de afleveringen al gezien, maar toch proppen wij 'm nog even in dit lijstje. In Band of Brothers zien we het laatste jaar van de oorlog in vogelvlucht voorbij komen. Van de dropping op D-Day in juni 1944 tot de inname van Hitlers bunker in de Alpen in de lente van 1945.

Welke ga jij zien?