Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Gas geven, Max, gas geven!'

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje uit de Formul...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje uit de Formule 1-special van eerder dit jaar geplukt. Op zondagmiddag je grootouders bezoeken, het klinkt niet erg aanlokkelijk. Tenzij je, net als honderden andere Formule 1-fans, op bezoek gaat bij opa Verstappen om samen met hem op een groot scherm naar zijn kleinzoon Max te kijken. Dat verandert de zaak. En het mooie is: iedereen is welkom!

De ochtend voor elke Grand Prix rijdt opa Frans Verstappen in zijn Limburgse woonplaats Montfort zijn Formule 1-wagen de poort uit. Van de parkeerplaats achter zijn ijssalon Gelato di Casa rijdt hij voorbij café De Rotonde, de kroeg die hij jarenlang uitbaatte en waar de race-

auto’s nog altijd in plakplastic tegen de ramen kleven, langs slagerij Peeters de Dijk op. Honderd meter verderop, pal voor Dancing Housmans, parkeert hij zijn vijf meter lange bolide. Voor een echte Formule 1-auto is het een stuk van niks, maar voor een man van 68 met een houten replica op ware grootte is het best een eindje duwen.

Bestel hier Panorama's Formule 1-special!

Opblaasbare welkomstboog

Als de wagen op zijn plek staat, blaast opa Verstappen met behulp van een generator de gigantische opblaasbare Red Bull welkomstboog op. Dan gaat hij naar binnen, waar hij samen met een team vrijwilligers de zaal in gereedheid brengt. Op andere dagen is dit het thuishonk van linedance-club Two Spirits, en dat zie je. Het plafond hangt vol discoballen en Amerikaanse vlaggetjes en de muren vol indianenportretten, maar als opa Verstappen en zijn mensen hun werk gedaan hebben, is de zaal omgetoverd tot een sfeervolle Max Verstappen-kantine waar fans uit het hele land zich elke Grand Prix verzamelen om de verrichtingen van het nog altijd pas 18-jarige Formule 1-wonder te volgen.

“Aan het begin van het seizoen deed ik het gewoon met wat partytenten achter de ijssalon,” vertelt opa in de nog lege zaal, “maar daar was de gemeente al snel niet zo blij meer mee.” Met honderden tegelijk kwamen de Max Verstappen-fans naar Montfort om bij opa op groot scherm naar de race te kijken. En omdat die eerste GP’s in Australië en Azië en voor Nederlanders dus op onmogelijke tijden plaatsvonden, werd het dorp voor dag en dauw overvallen door een enorme verkeerstoeloop en door een enthousiaste meute die allesbehalve geruisloos richting de achtertuin van opa Verstappen trok, waar de gastheer in hoogst eigen persoon een enorme lading eieren stond te bakken.

Hoe sympathiek zijn initiatief ook was, al snel verzocht de burgemeester de trotse opa om met het oog op de veiligheid van zijn gasten en de leefbaarheid in het dorp naar een geschiktere locatie uit te kijken. Die vond hij honderd meter verderop, bij Dancing Housmans. De huur van de feestzaal betaalt hij uit eigen zak en net als in zijn achtertuin is de entree gewoon gratis. Iedereen is welkom.

Max Verstappen-petjes

Het is zondagmiddag één uur. De eerste Toro Rosso-shirtjes en Max Verstappen-petjes druppelen de zaal binnen. Nog een uurtje, dan gaat op het circuit van Spa-Francorchamps de elfde race van het seizoen van start. Omdat het dit keer zo dichtbij is, vreest opa dat het niet erg druk gaat worden vanmiddag. Fans die het zich kunnen veroorloven zullen zeker naar het circuit gaan om Max een keer live in actie te zien. Voor opa zelf is dat geen optie. “Ben je gek, dan zou ik dit missen. Dat kan ik tegenover de fans niet maken.”

Gisteren is hij met zijn zoon Danillo, die vanmiddag vooral geluidsman en glazenophaler is, wel op het circuit geweest. Danillo is Frans’ jongste zoon uit een tweede huwelijk. Behalve de halfbroer van Jos, op wie hij erg veel lijkt, is hij dus ook de oom van Max, wat best bizar is omdat Danillo precies even oud is als Max. De jonge oom keek gisteren op het circuit dan ook zijn ogen uit. Het was zijn allereerste kennismaking met de tamelijk bizarre wereld van de Formule 1, maar tijd voor een rondleiding had zijn neef niet.

Op dagen dat het kan pakken ze samen nog weleens de racefiets voor een stevige fietstocht door de Limburgse heuvels. Dan ouwehoeren ze honderduit over alles wat jongemannen bezighoudt en lachen ze zich soms een breuk, maar gisteren niet. Gisteren werd Max volledig in beslag genomen door zijn werk. Hij moest een training en een kwalificatie afwerken, hij moest naar een teambespreking, hij moest naar zijn fysio, hij moest gewogen worden, hij moest rusten, hij moest op de foto, hij moest handtekeningen uitdelen, hij moest gekoeld worden, hij moest een ontelbaar aantal journalisten te woord staan... De ene jongere is de andere niet.

Lees gratis verder!

Benieuwd naar het complete verhaal uit Panorama's Formule 1-special? Je vindt het artikel in de afbeeldingen boven het artikel.