Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Gert-Jan Jimmink en Emile Ratelband. 

Winnaar

De winnaar: Gert-Jan Jimmink

“Het is schandalig! Dat beeld staat voor de 14.000 Joden die in deze wijk zijn vermoord en niet voor een actuele situatie,” aldus Gert-Jan Jimmink bij AT5. Hij is de initiatiefnemer van het Anne Frank-standbeeld op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid. Vandalen vonden het kennelijk nodig het woord ‘Gaza’ met graffiti op de sokkel te spuiten.

Ook de voeten van het beeld waren besmeurd met rode verf. Jimmink vindt het prima dat er aandacht wordt gevraagd voor de actualiteiten op de Gazastrook. Uitstekend zelfs, maar dan wel op een daarvoor geschikte plek. Maar laat Anne Frank en de andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog daarbuiten. Zo staat ieder weldenkend mens erin, maar die lijken tegenwoordig steeds vaker in de minderheid. Daarom wensen we iedereen de wijsheid van Jimmink toe.

De verliezer: Emile Ratelband

Het parlement moest worden bezet en alle politici, met name Jesse Klaver, moesten voor het gerecht worden gedaagd. Zij hadden het land immers verkwanseld, de doodstraf moest daarom ook een serieuze optie zijn. Die onzin twitterde Emile Ratelband in 2022.

Het bleek een duur berichtje, de rechter in Den Haag heeft hem wegens opruiing veroordeeld tot een boete van 1000 euro. Tijdens de zitting krabbelde Ratelband terug, hij was helemaal niet voor het plegen van geweld en een bezetting. Nee, hij had het allemaal geplaatst in een impulsieve bui. Doet ie wel vaker, hij schreef ook eens dat Hitler in ‘90 procent van de gevallen gelijk had’. Om zichzelf te beschermen is hij niet meer actief op sociale media. Verstandig, maar aan die boete ontkomt hij niet meer. Dat is dus weer 1000 euro voor de staatskas. Tsjakka!