Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe de Oekraïner zich bewapent (fotoserie)

Wie zich niet veilig voelt heeft het recht zich te bewapenen. In hoeverre de wet dat moeten toelaten, daarover kun je...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wie zich niet veilig voelt heeft het recht zich te bewapenen. In hoeverre de wet dat moeten toelaten, daarover kun je discussiëren. In Oekraïne peinst in ieder geval een groeiend groot aantal gezinshoofden er niet over om anderen hierover hun zegje te laten doen. De oorlog komt er aan, of staat in ieder geval opnieuw op uitbreken. Geen tijd om je je te laten betuttelen door een overheid, zogezegd. Nee, deze mensen, mannen, vooral gaan thuis niet alleen voorop bij het snijden van het vlees op zaterdag. Deze mannen trekken ook het voortouw als het erom gaat de zaak achter de voordeur goed beschermen. Zie deze fotoserie van Andrei Lomakin, die al in 2015 begon met het fotograferen van dergelijke huiselijke kiekjes. Hij heeft deze serie Amulet genoemd, en de voortzetting ervan kun je hier volgen.

Waar ze al dat schiettuig vandaan hebben? Wellicht van de zwarte markt in een van de buitenwijken van steden als Kiev of Donetsk, danwel het Darkweb, de plek op internet waar alles kan- en alles mag.

Of het nou een Kalashnikov is of een oerdegelijke ouderwets jachtgeweer, dit zijn gezinshoofden die thuis hun mannetje staan. Mocht de vijand, zich elders achter de schutting paraat houden, dan zijn deze kerels er niet vies van om vanuit het keukenraam de tegenaanval in te zetten. Tussen het bestek en de potjes met goulash-kruiden zullen zij hun wapens doorladen en hun munitie verversen.

Je weet het niet. Maar misschien breekt ook ooit in Nederland de dag aan dat wij ons zelf op deze wijze gaan bewapenen. Het zijn barre tijden. En dat zijn het.