Vanuit Engeland bereikt Panorama afgelopen weekeinde het bericht dat Daniel S. ernstig ziek is. Hij zou uitgezaaide kanker hebben en nog slechts enkele maanden te leven. We hebben zijn advocaat om een reactie gevraagd maar die heeft nog niet geantwoord.
S. zit in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Gerard Meesters in 2002. Hij werd hiervoor in hoger beroep tot de zwaarste straf die Nederland kent veroordeeld. Sindsdien heeft hij geprobeerd een herziening van zijn zaak aan te vragen, omdat hij zelf van mening is dat hij 'erin geluisd' is. Die herziening is nooit toegekend. Ook is hij nooit uitgeleverd naar Groot-Brittannië hoewel daar even sprake van is geweest.
Panorama's Martijn Haas bezocht S. enkele malen om hem te interviewen over zijn leven. Curieus genoeg werd hij in de late jaren zeventig van de vorige eeuw ook al eens veroordeeld tot levenslang, in Groot Brittannië. Hij kwam op een bepaald moment toch op vrije voeten, ook al had hij zijn Britse straf er nog niet op zitten. In die periode is hij waarschijnlijk gaan werken voor een groot Engels crime-syndicaat wat hem van de regen in de drup heeft doen belanden, zo zou je mogen zeggen.
De dood van Meesters is altijd gezien als een typische geweldsdaad zoals die alleen in de hardste hoek van de onderwereld gebruikelijk is. Het slachtoffer had zelf geen criminele antecedenten en werd eigenlijk alleen maar omgelegd om een voorbeeld te stellen naar zijn zuster die mogelijk betrokken was bij hasjhandel; althans, zo gaat het verhaal. Ook crimineel Gwenette Martha, en de Amsterdamse crimineel Etou's B. waren in het voortraject van deze aanslag betrokken, zo kwam later uit. Beiden hebben altijd ontkend iets met de moord van doen te hebben.
Daniel S. zelf heeft ook altijd ontkend dat hij de moord heeft gepleegd. De andere aanwezige bij dit delict verklaarde daarentegen als getuige in zijn zaak dat 'hij' het was die de trekker overhaalde.
S. zit zijn straf uit in diverse Nederlandse gevangenissen, waaronder de PI in Lelystad en de PI in Heerhugowaard, op een cel waarin hij een parkiet houdt. Veel bezoek krijgt hij niet. Toen Panorama bij hem langs kwam waren we de eerste in acht maanden die hij op visite had. Toen al was zijn gezondheid zwak en broos.
Hier boven en hieronder tekeningen van S. van de hand van rechtbanktekenares Petra Urban. Gemaakt kort na een van die bezoeken (in de bajes zelf mocht niet getekend worden).