Het ene na het andere drugslaboratorium wordt in Nederland ontmanteld. De eerste weken van 2017 zijn alarmerend. Boeren die worden afgeperst, liquidaties in het criminele milieu en moeders die hun kinderen moeten begraven na een overdosis xtc. Een verhaal over de wereld achter de productie van synthetische drugs. Een GRATIS voorstukje van het coververhaal van de nieuwe Panorama.
''Er is weer van alles mis hier,'' zegt een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Baarle-Nassau op maandagavond 16 januari tegen Freek Pecht van de politie Zeeland-West-Brabant. De boa doelt in het telefoongesprek op de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in de grensgemeente. In de waterzuivering zijn de alarmbellen afgegaan. De zuivering werkt niet meer, want het rioolwater dat binnenstroomt is abnormaal ernstig vervuild. In de rioolwaterzuivering vermoeden de medewerkers meteen de aanwezigheid van chemische stoffen afkomstig van drugsafval.
Lees ook: Misdaadklassieker: Geen kreeft! Maar coke!
Vervuild water
Op de RWZI in Baarle-Nassau zijn verschillende rioleringen uit de omgeving aangesloten. Het smerige water, met de welbekende ‘rioollucht’, komt samen in een soort opvangbak. Daar voegen ze bacteriën aan toe die het water moeten zuiveren. Op die bewuste dag in januari is de zuurgraad van het water zo hoog dat de bacteriën zijn gedood. Het zuiveringsproces is ontregeld en het water uit de rioleringen wordt niet schoon. Dat de boa die avond nog laat contact zoekt met Freek Pecht is niet geheel toevallig. Pecht is Eenheidscoördinator synthetische drugs bij de politie. In april 2016 speelde hetzelfde tafereel zich af bij de RWZI in Baarle-Nassau. Toen bleek er een grote hoeveelheid drugsafval te zijn geloosd waardoor de zuivering op tilt sloeg. Net als toen wordt ook nu de zuiveringsinstallatie volledig op slot gegooid. Ze besluiten een dag later de schade op te nemen. Medewerkers van de RWZI verrichten op verschillende splitsingen op het riool metingen om te controleren waar het vervuilde water vandaan komt. Ze ontdekken een opvallend hoge verontreiniging in de riolering vanuit het Gorpeind, een kilometers lange landweg in Baarle-Nassau waar een aantal boerderijen aan gevestigd is. De boerenweg ligt op ruim drie kilometer van de waterzuivering. Om het vervuilde water toch te zuiveren wordt het met tankauto’s afgevoerd naar de RWZI in Rijen. Dat zorgt voor extra kosten. En niet onbelangrijk; de kans is groot dat er toch vuil water door de zuiveringsinstallatie is gekomen. Dat stroomt terug de natuur in naar plekken in bossen, zoals beekjes, waar mensen met kinderen en dieren er mee in aanraking kunnen komen. De chemische stoffen zijn ziekmakend en zorgen bij contact met het lichaam voor ernstige brandwonden.
Baarle-Nassau geniet op dat moment extra aandacht van de recherche. Bewoners van de Brabantse gemeente klagen al weken over stankoverlast. Ze omschrijven de stank als een kattenpisgeur. Als er in december 2016 via Meld Misdaad Anoniem (MMA) een melding binnenkomt over een mogelijk drugslab aan het Gorpeind, besluit de politie dat verder te onderzoeken. Uiteindelijk doorzoekt de politie een boerderij aan de landweg, maar ze treffen niets aan. Een oplettende boa van de gemeente, die met zijn geurkaart door Baarle-Nassau ‘rechercheert’, ruikt wel in het oosten van het grensdorp een aparte geur. De boa heeft altijd zijn geurkaart bij de hand. Het is een soort dubbelgevouwen folder met een afbeelding van een drugslab. Als je daar een paar keer goed overheen wrijft, blijft de geur van amfetamine aan
je vingers hangen. Zodra de man een vreemde lucht waarneemt bij een boerderij met een mestkelder, waar in eerste instantie geen melding over binnen was gekomen, herkent hij door de geurkaart de lucht van amfetamine.
Lees het in Panorama
Benieuwd naar het complete verhaal over de drugsoverlast in Noord-Brabant? Je vindt het artikel van onze verslaggever Michael de Hoogh in editie 9 van Panorama, die vanaf morgen (1 maart) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.