Kijk, ook wij van Panorama keken twee weken geleden wel even op toen de Telegraaf met een ernstige beschuldiging in de richting van Stijn Franken kwam. Maar ja in zulke gevallen weet je nog niet wie er het gelijk aan zijn kant heeft. De krant, die het ene beweert? Of de beschuldigde partij, in dit geval een van de meest gerenommeerde strafrechtadvocaten van Nederland? Waarbij we moeten noteren dat mr. Franken op dat moment nog niet inhoudelijk gereageerd had. Dit in tegenstelling tot enkele strafpleiters zoals mr. Sander Janssen. Lees daarover hier terug.
Een fikse schadevergoeding en een grote rectificatie op de voorpagina in dezelfde 'chocoladelettersoort' als het origineel. Dat willen de advocaten die Stijn Franken nu heeft ingeschakeld om zijn naam te zuiveren. De berichtgeving in de Telegraaf is hem dus - ondanks zijn aanvankelijke zwijgen - totaal in het verkeerde keelgat geschoten. De veronderstelling dat Franken 'de postbode van de penoze' zou zijn is volkomen onwaar aldus de advocaten, Matthijs Kaaks en Otto Volgenant. Die laatste noemt zich trouwens 'advocaat gespecialiseerd in de vrijheid van meningsuiting'. De mening van diegenen die Franken een postbode van de penoze noemen weegt dus nu even minder zwaar dan smaad danwel laster die Franken is aangedaan.
Want hoe zat het ook alweer? De Telegraaf meldt bij monde van verslaggever John van den Heuvel dat Franken zich als postduif van Holleeder laat gebruiken. Zo zouden diverse stukken zowel in- als uit de EBI-gevangenis zijn gesmokkeld door Franken, in opdracht van de beroepscrimineel. Er zou overleg met het OM over deze kwestie zijn geweest. En ook de Deken van Advocatuur zou zich er over hebben gebogen. Heel even was het een behoorlijke rel. Waarbij voor- en tegenstanders hun stellingen betrokken. Daarna werd het weer stil rondom Franken, de Telegraaf en Holleeder.
Franken vertelt nu in NRC-Handelsblad dat de aantijging hem diep geraakt heeft. "Het zijn valse beschuldigingen. Ze raken je in het hart van je beroep. Ik moet dit rechtzetten om te voorkomen dat de leugen blijft hangen."
Franken geeft wel toe dat er door zijn toedoen brieven bij Holleeder zijn beland die niet in het dossier hoorden. "Een slordigheid die kennelijk ook niet door controle in de EBI is opgemerkt. Geen kwaadwillende smokkel, daar leen ik me niet voor."
Franken zegt Holleeder sinds hij afscheid van hem nam als advocaat in het liquidatieproces twaalf maal hebben bezocht. Ook vanwege het 'menselijke aspect.'