Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Colombia's machtigste drugsbaas wil vredesbespreking (VIDEO)

De meeste maffioso graven zich in, totdat de dood er op volgt. Maar de op dit moment grootste criminele drugshandelaar...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De meeste maffioso graven zich in, totdat de dood er op volgt. Maar de op dit moment grootste criminele drugshandelaar van Colombia zoekt een andere uitweg. Nu het leger hem volledig klem heeft gezet zoekt hij de weg van de politieke onderhandeling. Onder bepaalde voorwaarden zou Golf Clan-leider 'Otoniel' vredesbesprekingen willen aangaan, en is hij zelfs bereid zichzelf aan te geven. Een en ander heeft hij uitgelegd in een videoboodschap gemaakt vanaf een nog onbekende locatie. De grote baas van het kartel zou zich op dit moment in het noordoosten van Colombia ophouden, aan de Venezolaanse grens.

De Colombiaanse overheid heeft aangegeven dat ze het aanbod van deze druglord zeer serieus zullen bestuderen. Maar zo is ook al aangegeven: "We gaan alleen praten over overgave. Dit wordt geen politieke bespreking waarbij we het Urabeños-cartel (ofwel 'Golf Clan', ofwel 'Usaga-clan') van Otoniel bepaalde garanties gaan geven."

Panorama onderhoudt contact met Robert Vreeswijk die als 'vermeend' onderdeel van de Golf Clan is opgepakt, februari dit jaar - en inmiddels tot acht jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Hij stelt dat er binnen de gevangenis in Cartagena nogal lacherig over de video wordt gedaan. Volgens zij die het kunnen weten is dit Otoniel helemaal niet. 

Dairo Antonio Usuga

De Golf Clan is een criminele organisatie die volgens de Colombiaanse overheid en andere 'watchdogs' jaarlijks goed is voor een miljardenopbrengst in de cocaïnehandel.