Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spaanse politie doet reeks invallen bij Russische maffia

Actiedag om Russische criminelen op te pakken

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat de Russische maffia zich diep genesteld heeft aan de Costa Blanca mag geen geheim meer zijn voor geoefende crimewatchers. Met een groots opgezette actie waarbij meerdere teams van de Guardia Civil actief waren inclusief een uren durende helicopter-inzet heeft de Spaanse politie gisteren getracht de Russen een slag toe te brengen.

Ondermeer in Puerto Banus, de luxe jachthaven van Marbella, deden agenten invallen, daarbij werden ook personen op hun luxe jacht aangehouden. Naar verluid zou het gaan om leden van het Solntsevo-crime syndicaat. Een van de leiders van deze organisatie is enkele jaren Spanje uitgezet, hij zou weer banden hebben met de voortvluchtige topcrimineel Semion Mogilevich naar wie verschillende internationale opsporingsinstanties op zoek zijn (lees: FBI).

De nu vastgezette criminelen is in ieder geval lidmaatschap van een criminele organisatie aangerekend, en het witwassen van crimineel verworven gelden. De belangrijkste inval vond plaats bij het kantoorcomplex van voetbalclub Marbella, en het aangrenzende stadion van die vereniging. De club Marbella wordt geleid door Alexander Grinberg, een zakenman van Russische oorsprong. Die zit nu ook vast. Daarnaast is vastgezet: Arnold Tamm, een directeur van een in Spanje actieve Russische Kosmos-hotelketen. Bij de acties zijn documentatiemappen en diverse computers meegenomen.

In totaal zijn er 11 mensen vast gezet. De Russen zouden diep zijn geïnfiltreerd in meerdere sportclubs, waaronder dus voetbalclub Marbella en golfvereniging Dama de Noche. Er vond ook een inval plaats bij de mineraalwaterproducent on Agua de Mijas, die ook gerund zou worden door Russen.

Foto: Alexander Grinberg