Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hopen op een penis-incident bij Heel Holland Bakt

Er zijn van die kijkcijferkanonnen die je niet interesseren, maar waar je na jaren van krampachtig uitstellen, toch een keer op afstemt. Heel Holland Bakt is er zo eentje, al was er een ordinair penis-incident voor nodig om mij over de streep te trekken. 

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dat incident speelde zich onlangs af in de originele versie van het bakprogramma The British Bake Off waar een van de Engelse amateurbakkers een rond en langwerpig stuk deeg had gekneed dat naar het oordeel van de vakjury 'highly inappropiate' was.

“Wait untill it rises!” probeerde de verantwoordelijke bakker nog te redden wat er te redden viel, maar dat maakte het natuurlijk nog veel erger. Enige fantasie was er niet eens voor nodig. Wat een slak had moeten worden zag er onmiskenbaar uit als een penis. Compleet met voorhuid die zich na het 'rijzen' ook nog eens verbluffend levensecht had teruggetrokken. Misschien viel er dan toch iets te lachen bij die suffe bakwedstrijd van Omroep Max, dacht ik.

Nou vergeet het maar. De Nederlandse variant stond vooral stijf van de keurigheid. In een smetteloos witte tent op een onberispelijk gemaaid gazon streden zeven resterende amateurbakkers om de titel Beste Amateurbakker van Nederland. En hoewel de meeste kandidaten er opvallend weinig van bakten – een van hen had zelfs nog nooit in zijn leven een brood gebakken, wat toch een aantal serieuze vragen opriep over de selectieprocedure, maar dat terzijde – viel er daarbij geen onvertogen woord. Het was keurigheid troef. Tussen de bakwerkzaamheden door maakte presentator André van Duin wat belegen woordgrapjes waar door de kandidaten en vakjury beleefd om gelachen werd en toen de baksels eenmaal in de oven stonden, doodde men  de tijd met een schaamteloos en ontspannen potje jeu-de-boules op het gazon. 

Na ruim een half uur had ik sterk het vermoeden dat ik in de zeik werd genomen. Heel Holland Bakt was van een burgerlijkheid, een truttigheid en een hoffelijkheid die zelfs een paar eeuwen geleden al als ongeloofwaardig en ouderwets werd bestempeld. Van een wedstrijd was nauwelijks sprake. In plaats van de concurrentie dwars te zitten door eens ongezien een deegje te saboteren of slinks een oven op nul te draaien, leefden de kandidaten op alle fronten en tot vermoeiens toe met elkaar mee.

Goedbeschouwd wad Heel Holland Bakt een van de beste Jiskefet-sketches ooit gemaakt, met dat verschil dat het geen Jiskefet-sketch was. In drie kwartier hadden talloze hompen deeg, broden en broodjes mijn beeldscherm gevuld, maar van enige opwinding of hilariteit was al die tijd geen enkele sprake geweest. Het kabbelde en kabbelde en kabbelde. De kans op een penis-incident was in Heel Holland Bakt godverdomme nog kleiner dan in, pak 'm beet, Maja de Bij.