Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Heerenveen is Ajax voorbij (qua praatjes)

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: leuk, die Oranje-selectie, verrassende keuzes ook van Dickie, maar we blikken vooral vooruit op het derde verlies van Ajax dit seizoen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Afgelopen maandag, na die bizarre speelronde met die zevenklapper van PSV in Utrecht en het thuisverlies van zowel Feyenoord als Ajax, sloten we onze wekelijkse weekendbespiegeling af met een licht-satirische ondertoon. Over Heerenveen dat tweede staat in de Eredivisie. En dat we nu een hele week naar Heerenveen-trainer Jurgen Streppel moesten luisteren die opeens het wiel had uitgevonden. “Lang leve het opportunisme!” schreven we daar nog achter, om onze satirische stellingname te verduidelijken.

“Streppel waakt richting Ajax voor té veel optimisme”

Vier dagen later kun je het woord satire maar beter weglaten; het was, zonder dat we het zelf wisten, vooral een vooruitziende blik. Gisteren, in de aanloop naar Heerenveen-Ajax van aanstaande zondag, kopte Voetbal International: “Streppel waakt richting Ajax voor té veel optimisme.” Oh God, dachten we. Dat randstedelijke opportunisme is dus écht overgewaaid naar het doorgaans nuchtere Friesland.

Lees ook: Danny Blind weet het beter dan José Mourinho en Ronald Koeman

Ja, natuurlijk heeft Heerenveen betere kaarten dan Ajax. In vorm, ongeslagen en fris voetbal tegenover vormcrisis, een geldcrisis (te veel geld op de bank kan ook een crisis zijn) en een voetbalcrisis. Maar die Friese hoogmoed mag je pas ventileren als er zondag ook daadwerkelijk 3-0 op het scorebord staat, anders sta je daar straks met je pompeblêd vol tanden.

Streppel: “We mogen nu wel even genieten van het moment, dat we ongeslagen zijn en er zo goed voorstaan. Maar we moeten ook onthouden dat het allemaal dicht bij elkaar ligt. (…) Het is jong en broos. Dat is niet erg, want dat is bij veel andere clubs zo. Het is echter wel iets wat we moeten onthouden.”

Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat de trainer van Ajax hier aan het woord is, niet de trainer van Heerenveen. Waaruit je ook de conclusie zou mogen trekken dat tijden veranderen, dat de traditionele top-drie net zo gedevalueerd is als het Nederlands Elftal en dat het dus hartstikke logisch is dat de kleinere provincieclubs de grotere clubs naar de kroon steken.

Sterker nog: daar is helemaal niks mis mee.

Voorspelling: Heerenveen-Ajax 2-1.