Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Catalonië gaat onafhankelijkheid uitroepen. Wat nu?

Wie denkt dat het ergste qua geweld in Catalonië achter de rug is, heeft het wellicht mis. De gemoederen kunnen flink gaan oplopen wanneer het gebied zijn onafhankelijkheid gaat verklaren.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Spanningen

De Catalaanse regio-president Carles Puidgemont maakte aan de BBC bekend dat hij uiterlijk volgende week gaat oproepen voor onafhankelijkheid. Een revolutie kan nog meer geweld betekenen, aangezien tegenstanders niet gaan stemmen bij het referendum wat in hun ogen onrechtmatig is. Bovendien zal Spanje het niet accepteren als Catalonië zichzelf onafhankelijk gaat verklaren, waardoor er nog zeker ordetroepen in het gebied blijven. Volgens deskundigen is het echter onwaarschijnlijk dat Spanje het leger in zal zetten.

Dialoog

Een dialoog tussen de twee kemphanen zal wellicht de beste oplossing zijn, maar ook de Spaanse koning Felipe gooide met zijn toespraak gisteren flink olie op het vuur. in plaats van verbinding te zoeken haalde de staatsman vol uit naar de Catalanen. Hij noemde het onverantwoord en ongrondwettelijk en roept de Spaanse overheid op om orde en rust terug te brengen. Hopelijk niet dezelfde orde en rust die werd getoond door de politie in video’s van tijdens het referendum.

Mocht Puidgemont daadwerkelijk de onafhankelijkheid gaan uitroepen , dan zal hij meteen worden gearresteerd, wat ook weer zorgt tot agressie bij zijn achterban. Het conflict gaat dus zeer waarschijnlijk nog erger uit de hand lopen. Laten we hopen dat zowel de Spanjaarden als Catalanen hun hoofd koel houden.

Onafhankelijkheid

De vraag is ook of onafhankelijkheid Catalonië gaat helpen. Spanje kan Catalonië flink dwars gaan zitten. Zo heeft de deelstaat nog een schuld van €77 miljard waarvan €52 miljard aan Spanje. Bovendien kan Spanje de grenzen afsluiten, hoge invoerrechten eisen en voorstellen en verdragen met de EU en Catalonië blokkeren, waardoor de economische positie slechter kan worden. Het is dan de vraag hoe hard Spanje er in wil gaan, want ook Spanje is weer afhankelijk van het geld uit Catalonië.