Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geweldig! Zwarte Piet wint het van die belachelijke Kleur Piet!

Elke dag rond deze tijd Mannenpraat. Met vandaag - het is tenslotte al oktober -: Zwarte Piet.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Voor degenen die het gemist hebben: de Zwartepiet discussie is weer begonnen en is dit jaar afgetrapt met goed nieuws. Een wijze mevrouw, Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, heeft laten weten dat het Sinterklaasjournaal stopt met die belachelijke gekleurde Pieten. Hulde! Mag die vrouw een standbeeld? 

Een goede zwarte Piet is een zwarte Piet waar je als kind een beetje ontzag voor hebt. Het moet een onvoorspelbaar figuur blijven. Krijg je pepernoten? Of ga je mee in de zak? Of krijg je de roe? Hoe kun je nou ontzag hebben voor een 'Sinterklaas assistent' (laten we het woord 'knecht' vermijden) met een oranje, blauw of roze gezicht? En sinds wanneer zie je eruit alsof je in een pot verf bent gevallen wanneer je door een schoorsteen bent gekropen? 

“We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat,” zegt Willemijn Francissen. “Bij ons is zwart geen huidskleur maar roet. Iedereen kan Piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent.” Hè, hè, hebben we daar nu al die jaren gezeik en een overdosis Sylvana Simons voor nodig gehad om tot die conclusie te komen? 

Dus: geen paasei-pieten meer maar in het Sinterklaasjournaal voortaan een combinatie van zwarte- en roetveegpieten. Vijftig tinten grijs maar dan anders. Wat heerlijk. De zwarte Pieten worden gewoon weer zwart (of grijs). En mogen de negerzoenen (in België 'Negerinnentetten' geheten) dan ook weer terug? Want die zijn toch het lekkerste als ze gewoon 'negerzoen' heten. Jodenkoeken bestaan toch ook nog steeds? Of is zich daar ook al een actiegroep over aan het opwarmen?