Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Marcel Boekhoorn: miljardair, dierenvriend en kroegtijger

Hij is de man achter de pandaberen. De man met een vermogen van 1,3 miljard euro. De man die het aanlegde met Hind en Tatjana. De man met een kantoor boven het gorillaverblijf in zijn eigen dierentuin.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Maar wie is Marcel Boekhoorn (57) nou echt? Een man die niet alleen denkt aan zijn bankrekening, maar vooral aan zijn plezier en zijn vrienden. “Marcel is net Lucky Luke; hij trekt z’n creditcard sneller dan z’n schaduw.”

Op 12 april van dit jaar was er even helemaal niks belangrijkers dan Xing Ya en Wu Wen. De fratsen van Donald Trump, de aanslagen van IS of zelfs de bloedstollende ontknoping in de eredivisie; voor even was het geen gespreksonderwerp bij de koffieautomaat. Er waren namelijk twee reuzenpanda’s onderweg naar Nederland. Dus werd er de hele dag verslag gedaan over hoe laat de vlucht uit China precies arriveerde, hoeveel bamboe er onderweg werd gegeten en door wie het voedsel werd aangereikt. 

Eindelijk had Marcel Boekhoorn het voor elkaar: twee reuzenpanda’s in zijn eigen dierentuin, Ouwehands in Rhenen. Zijn vermogen wordt geschat op 1,3 miljard euro. Hij kijkt dan ook niet op een investering meer of minder, maar de panda-deal noemt hij zijn mooiste ooit. “Ongelofelijk,” zei Boekhoorn in het AD. “On-ge-lo-fe-lijk.” 

Boekhoorn met zijn panda's

“Vanaf minuut één toen ik de dierentuin kocht, in 2000, dacht ik: hoe kom ik aan panda’s? Wie kan ze weerstaan? Met hun zwart omrande ogen, die witte snoet. Ze stralen warmte uit. Liefde. Vriendschap. En ze zijn het symbool van een dier dat op uitsterven staat, dat we moeten beschermen. Ik ben er altijd door gebiologeerd geweest. Iedereen zei: dat is onmogelijk. Maar het woord ‘nee’ ken ik niet. Ik ga net zolang door tot ik iets bereik. Ik ben er zeventien jaar mee bezig geweest, vloog er meer dan twintig keer voor naar China en dat geduld en uithoudingsvermogen is eindelijk beloond.”

Met geld is veel te koop, maar twee reuzenpanda’s dan weer net niet. De dieren zijn dan ook geen eigendom van Boekhoorn. Hij mag ze leasen voor de duur van maximaal vijftien jaar. Dat kost hem een miljoen dollar per jaar. Voor het pandapaleis in Ouwehands tikte hij zeven miljoen euro af. Met een vette grijns waarschijnlijk. “Ze zijn een politiek geschenk. Dat ik ze kan leasen, is een teken van vriendschap tussen China en Nederland. Hun regeringen moeten het je gunnen. Tientallen mensen hebben gelobbyd. Drie premiers: Kok, Balkenende en Rutte. Ik ben als zakenman verslaafd aan het sluiten van deals, maar dit is by far mijn mooiste deal ooit.”

Het miljoenenverblijf

Registeraccountant

Boekhoorn heeft zijn vermogen helemaal op eigen kracht binnengeharkt. Hij begon zijn werkende leven gewoon onderaan de ladder bij Deloitte & Touche, als registeraccountant. Dat ging naar behoren, maar Boekhoorn voorzag als ondernemer een grotere toekomst. Dat verbaasde Albert Hoes, zijn leermeester bij het bedrijf, niets. Al tijdens zijn stageperiode overtuigt Boekhoorn. “Marcel was zeer intelligent en razendsnel. Hij deed dingen in een kwartier, waar anderen een uur voor nodig hadden,” zei Hoes jaren geleden in NRC Handelsblad. Op zijn 31ste was Boekhoorn de jongste partner ooit in het bedrijf. Zijn specialisatie waren fusies en overnames. Hoes: “Daar lag zijn hart. De financiële wereld had snel in de gaten dat hij talent had. Het werk kwam als vanzelf zijn richting op.”

Boekhoorn had op dat moment al zoveel mensen rijk gemaakt, dat het tijd werd om zichzelf rijk te maken. Hij begon een eigen bedrijf: BoWoLar. Oftewel: BOekhoorn WOrdt LAchend Rijk. Daar heeft hij uiteindelijk aardig gelijk in gekregen. “Ik ben een magneet die succes aantrekt,” verklaarde hij in het AD. 

In het begin was die magneetfunctie er alleen nog niet. Het eerste bedrijf waarin hij in 1994 investeerde ging op de fles. Boekhoorn ging door kledingfabriek Naïef Mode (what’s in a name) voor anderhalf miljoen het schip in en was technisch failliet. Een van zijn vrienden vertelde in 2005: “De banken lieten hem vallen, maar wij hielden hem vrij in de kroeg.” Daar zouden ze later dubbel en dwars voor worden terugbetaald.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Jarry Populier over Boekhoorn lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.