Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van slapen in licht word je dik

We beginnen maandagmiddag met een licht nieuwtje waar je je niet dik om moet maken. Letterlijk, want volgens onderzoekers maakt het slapen in het licht je dik.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Onder leiding van oderzoeker dr. Rosa van de Berg van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat slapen in het licht een negatieve invloed heeft op je postuur. Het verstoort namelijk jouw biologische klok en dat heeft weer negatieve gevolgen voor de stofwisseling.

@backlink(156993)

Het lichaam maakt dan namelijk minder ‘bruin vet’ aan. Het klinkt heel onsmakelijk, maar dat soort vet is wel degelijk goed voor je. Het verbrandt namelijk suikers en vetten uit voeding om warmte te produceren. Dus hoe meer bruin vet, des te meer calorieën je verbrandt. Dat vet wordt minder actief wanneer je jezelf in een lichte omgeving bevindt. Dus niet wanneer je in een donkere kamer slaapt wanneer het buiten licht is. Van den Berg adviseert dan ook verduisterende gordijnen.

Nachtbraken

We doen tegenwoordig alsof het altijd dag is. Kijk maar naar de foto’s uit de ruimte van Europa bij nacht, het is één grote zee van licht’, vertelt Van de Berg aan de Telegraaf. Daardoor slapen mensen vaak slechter.

Toch is er ook hoop, want de disbalans is gemakkelijk te herstellen. Daarvoor moet je elke nacht minstens zeven uur slapen en daarbij een stevig ontbijt nuttigen. Maar natuurlijk weer niet te stevig, anders komen die vervelende kilo’s er natuurlijk alsnog aan.