Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Romário zou nu een ‘kanker-Braziliaan’ zijn

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag het idiote gedrag van een handvol ‘supporters’ in Venlo na VVV-PSV (2-5).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In 1992 heb ik Romário uitgescholden. Nou ja, uitgescholden. Na afloop van VVV-PSV (0-2, Vanenburg en Kalusha) riep ik keihard “Boeeeee!” naar de kleine Braziliaan, niet omdat ik hem wilde laten schrikken of beledigen met koeiengeluiden, maar omdat het halve stadion het riep.

Ik was twaalf, ik had net als ieder kind in de buurt een seizoenkaart voor 5 gulden (één wedstrijd kostte 6 gulden, wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet begrijp) en ik stond onderaan de iconische trap van stadion De Koel, met vijftig treden de hoogste stadiontrap in Europa.

Het voordeel van zo’n hoge trap is dat je lekker lang los kunt gaan op voetballers die na 90 minuten met het zuur in de poten er aanzienlijk langer over doen om boven te komen dan na de warming-up.

Daar kwam ‘ie.

“Boeeeeee!”

Naast me riep een oudere kerel: “Beetje moe, Romário?”

Het deed ‘m allemaal niks.

In mijn herinnering kon hij er wel om lachen. In Brazilië, bij Vasco da Gama, moest hij meerdere malen onder politiebegeleiding het veld verlaten. Daarmee vergeleken was dit verbale geweld, uitgeperst door een kind zonder baard in de keel, eerder aandoenlijk dan vijandig.

Gisteren, na afloop van VVV-PSV (2-5), zag ik op een filmpje van Omroep Brabant hoe PSV-verdedigers Joshua Brenet en Nicolas Isimat-Mirin diezelfde trap opliepen. Onderaan de trap had zich een groep jongens verzameld – kerels kun je ze nauwelijks noemen – die “Kankerneger!” riepen. Even daarvoor echoode “Kanker-Marokkaan!” tegen de trap. Ik bedacht me dat die trap in 25 jaar niet veranderd was, maar alles eromheen wel.

Natuurlijk neemt thuisclub VVV-Venlo afstand van dit deel van zijn eigen aanhang en doen ze aangifte bij de politie. “Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club,” zegt de club op zijn website. De enige juiste reactie uiteraard, maar lost het iets op?

Toen ik het las dacht ik aan Romário en die keer bij de trap. Zou hij gisteren zijn uitgescholden voor kanker-Braziliaan? Waarschijnlijk wel.