Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jammer Peter R. de Vries: verslagen door een vrouw!

Elke dag rond deze tijd Mannenpraat. Met vandaag: Astrid Holleeder en Peter R. de Vries.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De pen is machtiger dan het zwaard. Dat bewijst Astrid Holleeder met haar bestseller Judas. Het boek breekt record na record. En terecht want het is het meest beklemmende en spannende true crime boek dat ik ooit heb gelezen.

Ondanks dat de schrijfster wist dat ze na publicatie van het boek nooit meer een onbevangen moment in haar leven zou hebben, is ze zo dapper geweest met dit boek een klap uit te delen in het leven van Willem Holleeder waar geen straf tegenop kan. Ik vind het van grote klasse en een wonderschone symboliek dat juist de vrouwen die Holleeder onderdrukte, bedreigde en terroriseerde uiteindelijk zijn totale teloorgang betekenen. Niet alleen juridisch maar ook emotioneel. Het moet hem wel haast gek van woede maken dat hij buiten de muren van zijn gevang op zo’n succesvolle en efficiënte manier wordt gefileerd door zijn kleine zusje.

En het was nodig want meneer was, tot grote verbijstering van de familie Holleeder een BN'er aan het worden. Natuurlijk riep hij dat er alleen maar leugens in staan. Maar dat zegt meer over zijn gebrek aan empathie dan over het waarheidsgehalte van Judas. En niet alleen Nederland ziet zijn ware gezicht: de hele wereld kijkt mee. Er is inmiddels een Engelse, een Zweedse en een Deense vertaling en in Amerika wordt nu een televisieserie gemaakt die is gebaseerd op Judas.

En er is nog een record gebroken: Peter R. de Vries is door Astrid Holleeder van zijn troon gestoten. Hij is officieel niet meer de meest succesvolle crimeschrijver van ons land. De verkoopcijfers van Judas hebben die van Peters boek over de Heinekenontvoering overtroffen. Maar hij is er heel sportief over: hij deelde vanmorgen zelf het nieuws via Twitter. En Holleeder? Die zit in zijn cel en vreet zich op over het feit dat er geld wordt verdiend (volgens Quote 1.5 miljoen) over zíjn rug, met zíjn verhaal. Hij moet het maar als smartengeld beschouwen. Want waarschijnlijk zou Astrid Holleeder het geld gisteren teruggeven als ze daarmee een broer zou terugkrijgen die wel in het bezit is van een hart.