doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De vuile oorlog van justitie

Bekende criminelen of MC-bazen zouden moorden beramen op getuigen en zelfs op officieren van justitie. Maar een paar maanden, of zelfs een paar dagen later lijkt de soep niet zo heet gegeten te worden als ie is opgediend.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147b8d7621a1 img{#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147b8d7621a1 img{#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147b8d7621a1 img{#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147b8d7621a1 img{#fig-6147b8d7621a1 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Is het een oprechte manier van procederen, of heeft het ministerie van Justitie een minder nobele gedachte in het achterhoofd? Panorama sprak een viertal strijdbare advocaten. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');
"Het zijn gewetenloze figuren, he?"

"We zijn de strijd tegen de onderwereld aanhet verliezen. De jongens die nu op straat de dienst uitmaken, die hebben een macht, dat mag je niet onderschatten hoor. De situatie dreigt echt te ontsporen. De tijden zijn wat dat betreft veranderd. De vraag is zelfs of wij het hele plaatje wel hebben, want de meeste criminelen zitten nu ook in verre oorden waar wij geen zicht op ze hebben, en ze laten de kleine jongens hier in de steden de vuile karweitjes opknappen. En nogmaals: het zijn gewetenloze figuren, he?”

Het is april 2017 en Panorama krijgt bezoek van een hooggeplaatst persoon binnen justitie. De reden is dat hij wil praten over een artikel dat gepubliceerd is in Panorama waar zijn ministerie wat vragen over heeft gekregen. Dat artikel speelde zich af in Mocro-kringen. De man lijkt daarnaast wat aanvullende info kwijt te willen, beter gezegd: hij wil ons vertellen dat hij en zijn collega’s het zwaarder hebben dan ooit. De zware misdaad van vandaag de dag is nauwelijks nog te bestrijden, daar komt het kort gezegd op neer. Toch is het opvallend hoe vaak het Openbaar Ministerie rond die tijd zelf de media opzoekt, en die media zelfs gebruikt om het verhaal over die ‘nauwelijks te bestrijden misdaad’ voor het voetlicht te krijgen. Hebben we hier te maken met een trend? Oordeel zelf: 

Klaas Otto

en de aanslag op de officier Greetje Bos

Wat is er aan de hand? Gedetineerde Klaas Otto wordt eind augustus door het OM in de pers beschuldigd van het willen plegen van een aanslag op o cier van justitie Greetje Bos. Zij is de officier die belast is met vrijwel alle grote misdaadzaken in Noord-Brabant, en ze doet ook Otto’s zaak. Diezelfde dag dat het nieuws van de aanslag bekend wordt gemaakt, pakt de politie een man op uit Sliedrecht, die betrokken zou zijn bij de uitvoer van dit plan. Er is in de media veel aandacht voor de aanslag. Stel dat het waar zou zijn? Een aanval met geweld op een o cier is ongekend in de Nederlandse misdaadgeschiedenis.

“Hij zit nu niet vast voor zaken waarvan je denkt: daarvoor hoort hij vast te zitten"

Het vervolg: Toch laat het OM diezelfde medeverdachte uit Sliedrecht al na twee dagen weer vrij. De reden wordt niet bekendgemaakt. Tot op de dag van vandaag is Otto officieel niet in staat van beschuldiging gesteld voor de vermeende aanslagplannen. Wel is hij op grond van ‘het gerucht’ overgeplaatst naar de zwaarste, streng afgesloten afdeling van de gevangenis in Vught.

Drie weken na de aanslagverdenkingen meldt hoofdadvocaat-generaal van het OM mr. Charles van der Voort in De Telegraaf dat Otto ‘in ieder geval gelinkt is’ aan één en mogelijk meer liquidaties. De man zegt letterlijk: “Hij zit nu niet vast voor zaken waarvan je denkt: daarvoor hoort hij vast te zitten. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het proces rond Holleeder.” Otto wordt zo op één lijn gesteld met een topcrimineel als Willem Holleeder.

Mr Louis de Leon

De advocaat van Otto, mr. Louis de Leon, zegt: “Klaas Otto is nu al sinds zijn aanhouding in juli vorig jaar onderdeel van een gerichte media-aanval van justitie. Heel opvallend was hoe ze zijn huis hebben bestormd in februari van dit jaar. Het was in de vroege ochtend. Hij lag met een enkelband in bed, ze konden op de vierkante meter nagaan waar hij was. Toch is zijn huis met een arrestatieteam bestormd, waarbij niet de voordeur werd gekozen, maar men een gat meende te moeten boren in de muur.

"Het is gewoon een opzetje geweest om mijn cliënt naar een zwaarder regime over te plaatsen"

De inzet van de media door het OM in de zaak-Otto betreft de facto een ‘niet gereguleerde opsporingsmethode’. Het is een manier om iemand in de strafbank te plaatsen zonder bij wet voorziene bevoegdheden en is zelfs in strijd met de wet. Hij deed het overigens geweldig in de PI in Middelburg waar hij vastzat; hij was van onbesproken gedrag. Maakte de gangen schoon, telefoneerde in het geheel niet met de buitenwereld. Dus ‘ze’ moesten een zwaarder middel van stal halen om hun doel te bereiken om ervoor te zorgen dat hij volledig zou zijn afgesloten van de buitenwereld. Dit na een periode waarin alles om hem heen afgeluisterd is en er ‘kennelijk’ nog steeds te weinig lag. En toen is die vermeende aanslag uit de hoge hoed van het OM tevoorschijn getoverd. Dat is gewoon een opzetje geweest om mijn cliënt naar een zwaarder regime over te plaatsen. Ik vermoed dat het gewoon op basis van een vergadering tussen de betrokken partijen binnen het OM en de politie is gebeurd. En dat het ‘aanslagplan’ daarbij de volle goedkeuring heeft genoten van leidinggevenden.

Zoiets komt niet uit de lucht vallen. Hier gaat een strategie aan vooraf. Je kunt spreken van een ‘masterplan’. Een van de mensen die hierbij betrokken zijn, betreft de hoofdadvocaat-generaal Van der Voort, die out of the blue zegt in De Telegraaf dat Otto ‘zeker bij een of meer liquidaties betrokken is’. Een gezagsdrager mag zich helemaal niet op deze wijze negatief uitlaten over iemand die nog niet veroordeeld is. Een van de grootste gevaren is dat mensen op basis van artikelen in de media verklaringen gaan a eggen. Het is dan niet helder meer of ze zaken verklaren uit eigen wetenschap of uit de media. Uiteraard ga ik dit aankaarten in de rechtszaal. Op basis van het hanteren van niet geoorloofde methodieken dient het OM niet ontvankelijk te worden verklaard.” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen over Willem Holleeder, Noffel en No Surrender? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws