Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kwekerij in Franeker centraal in rechtszaak Friese wietcriminelen

Slachtoffer liquidatiepoging Dronrijp niet aanwezig bij zitting

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een 34-jarige Leeuwarder, verdacht van betrokkenheid bij hennepkwekerijen, ene Evert W., zou een pistool hebben aangeschaft uit angst voor de man - Erik W. (45 jaar) - uit Dronrijp, die op 2 oktober voor zijn woning werd neergeschoten (zie bijgaande foto). Dat heeft deze verdachte verklaard tegenover de politie, zo bleek gisteren tijdens de eerste van vier zittingen tegen de tien verdachten die in februari vorig jaar werden aangehouden bij een grootschalig drugsonderzoek. De verdachte maakte eveneens duidelijk dat de beschoten Erik een leidersfiguur was binnen de drugsorganisatie.

Afwezigheid

Het slachtoffer van de recente liquidatiepoging, de genoemde Erik W., kon gisteren niet aanwezig zijn bij de zitting, alsgevolg van de behandeling die hij moet ondergaan sinds de aanslag. De rechtszaak tegen zijn vrouw is eveneens uitgesteld. De 43-jarige vrouw stond voor woensdag vermeld op de zittingslijst van het Openbaar Ministerie vanwege de opslag van hennep in een loods aan de Ouddeelstraat in Leeuwarden en het bezit van 64 gram MDMA in de woning in Dronrijp. De rechtbank besloot haar zaak aan te houden tot een moment dat Erik W. in staat is om zich voor de rechter te verantwoorden.

Op 2 oktober wordt Erik W. uit Dronrijp voor zijn woning getroffen door kogels, hij wil net zijn kinderen naar school brengen

Hennepproductie

Bij verstek van andere verdachten stonden gisteren twee andere deelnemers aan de vermeende criminele organisatie centraal. Dit zijn de genoemde Evert W. en ene Peter van der Z. Zij zijn beiden begin dit jaar op dezelfde dag als acht andere verdachten opgepakt bij een grootschalig onderzoek naar drugshandel in Friesland. De bende was actief in loodsen en bedrijfsgebouwen in Leeuwarden, Surhuisterveen en Franeker. Met name op die laatste locatie, aan de Marconistraat, zou er sprake zijn geweest van grootschalige hennepproductie. Beide verdachten die gisteren aanwezig waren bij de rechtszaak zijn uitgebreid gesignaleerd op dit adres.

@backlink(166133)

Nepkantoor

De politie heeft dit onderzoek vorig jaar voortvarend aangepakt. Zo werd er een nepkantoor ingericht pal tegenover de loods in Franeker waar sprake zou zijn van marihuanaproductie. Achter dozen vol 'handel' zagen agenten hoe de Friese bende rondom de inmiddels zwaar getroffen Erik W. in- en uit liep.