Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wij zetten zondag géén auto met Ajax-vaantje bij de Kuip (beloofd)

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag richten we ons, uiteraard, op Feyenoord-Ajax (zondag, 14.30 uur).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dat doen we met een terugblik op de Klassieker van 24 november 1996. U weet wel: ónze Klassieker, toen wij een auto met een Ajax-vaantje bij de Kuip zette en door justitie werden vervolgd voor uitlokking van vernieling.

Uit de Volkskrant van 19 februari 1998:

Panorama koopt vervolging af met 20 mille

Drie journalisten van het weekblad Panorama betalen samen 20 duizend gulden aan justitie om verdere vervolging wegens het uitlokken van vandalisme te voorkomen.

Panorama parkeerde op zondag 24 november 1996, tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax in Rotterdam, een auto met Ajax-vaantjes voor de Kuip in Rotterdam. Een Feyenoord-hooligan uit Doetinchem vernielde daarop de ruiten van de auto en gooide er twee tennisballen gevuld met strijkers in. Panorama maakte foto's en publiceerde deze later bij een artikel over voetbalvandalisme.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de 23-jarige hooligan in hoger beroep voor onder meer het gooien van de rotjes. Uit zijn verklaringen bleek dat het weekblad de zaak had uitgelokt. Het Openbaar Ministerie kondigde toen tevens stappen tegen Panorama aan. Volgens het weekblad is justitie echter met een schikkingsvoorstel gekomen. Dat is door de journalisten op verzoek van de hoofdredactie geaccepteerd. Die wilde de zaak niet langer rekken.

Goed idee hè, zo’n reportage.

Onze toenmalige chef sport Jan Dijkgraaf, uitgesproken Feyenoord-supporter, zegt vandaag in Metro: “We wilden absoluut geen olie op het vuur gooien. We hebben het over twintig jaar geleden hè. Er was in die periode weinig aan de hand met voetbalsupporters. We wilden aantonen dat er desondanks wel auto’s werden beschadigd op wedstrijddagen. Daarom gingen een fotograaf en verslaggever in een busje zitten om vast te leggen wat er met die auto zou gebeuren. Er werd een ruitje ingeslagen en een rotje naar binnen gegooid, meer niet. Het was eigenlijk een compleet mislukte reportage, maar omdat we al kosten hadden gemaakt, besloten we om de boel toch te publiceren.”

Met alle gevolgen van dien. De ellende begint pas echt als de Feyenoordsupporter die de auto beschadigt ook nog een lichtkogel richting het uitvak vol Ajax-supporters schiet en bij zijn arrestatie verklaart in beide gevallen namens Panorama te handelen. Een leugen uiteraard, maar reden genoeg voor justitie om Dijkgraaf en de twee freelancers van Panorama te verdenken van uitlokking van poging tot brandstichting.

Net als je denkt dat het niet gekker kan worden wordt Panorama door de Rotterdamse politie ook nog eens gelinkt aan de dood van Ajax-supporter Carlo Picornie in Beverwijk. Dijkgraaf: “De fotograaf en de verslaggever werden om 6 uur ’s ochtends van hun bed gelicht. Ik was gelukkig al op mijn werk, want ik begon op maandag altijd heel vroeg. Maar uiteindelijk hebben we allemaal drie dagen vastgezeten, omdat door uitlokking van brandstichting ook dodelijke slachtoffers zouden hebben kunnen vallen. (…) Als ik van tevoren had geweten wat voor shit het zou opleveren, dan was ik er nooit aan begonnen. Het was niet de slimste reportage uit mijn loopbaan.”

Dat was toen, zondag zijn de kaarten anders geschud. Maakt u zich geen zorgen: mocht u zondag een auto met een Ajax-vaantje zien rond de Kuip, dan hebben we daar niks mee te maken. We kijken wel uit. Misschien zetten we wel een auto met een Heracles-vaantje bij het Philips Stadion.

Voorspelling: Feyenoord-Ajax 1-1