Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van den Heuvel: "De ontvoering van Heijn was on-Nederlands"

Hij zat bij de politie toen de ontvoering van Ahold-directeur Gerrit Jan Heijn heel Nederland in zijn greep hield. Exact dertig jaar later maakte John van den Heuvel, inmiddels misdaadverslaggever van De Telegraaf en RTL4, er een documentaire over.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Doe je de ontvoering van Gerrit Jan Heijn tekort als je de Heineken-ontvoering de Moeder aller Ontvoeringen noemt?

“Vind ik wel. Want de ontvoering van Heijn is zeker ook een crime-klassieker.” 

Je noemde het al eens on-Nederlands.

“Klopt. Zo werd er toen ook gedacht: de ontvoerder kon geen Nederlander zijn. Want dit was zó wreed, zó onmenselijk. En dan heb ik het niet alleen over die pink die in een koker werd opgestuurd, maar ook over hoe de brieven werden opgesteld. Zo van: Meneer Heijn zal de komende tijd wel moeite hebben met piano spelen. Kortom, heel sadistisch.”  

 “Ik heb nooit meer zo’n wrede en zo’n onmenselijke ontvoering als deze meegemaakt”

Zoiets had je nog nooit eerder meegemaakt?

“Nee. En later ook niet meer. Moet je nagaan: Ferdi E., die verantwoordelijk was voor deze ontvoering, pakte zijn leventje gewoon weer op toen hij een deel van het losgeld binnen had. Maar ondertussen liet hij de familie Heijn wel maandenlang in onzekerheid zitten. Dat is toch onmenselijk wreed? Het was voor hem heel makkelijk geweest om te zeggen waar hij het lichaam had begraven. Maar dat deed ie niet. Sterker nog, kort daarop is hij daar, in de bossen bij Doorwerth, op een zondag nog gewoon met zijn vrouw en hond gaan wandelen. Waarbij hij toen zelfs letterlijk over het graf is gelopen om te kijken of het misschien geopend was.” 

Is dat het meest schokkende in deze zaak, vind je?

“Het meest schokkende vind ik de herinnering die ik er zelf aan had. Ik zat toen bij een undercoverteam in Amsterdam. Eén van de leden van onze afdeling zou toen, kort nadat de geldoverdracht bij het Okura-hotel was mislukt, het resterende losgeld gaan rijden. En dat was niet zonder gevaar. Er waren immers gevallen bekend dat losgeldrijders werden geliquideerd door de ontvoerder. Dus dat was best wel even een klus. Dat bleek ook wel, want de persoon die dat zou gaan doen moest zelfs al een afscheidsbrief voor zijn familie schrijven. Dat was dus wel even spannend allemaal.” 

Wat maakt deze documentaire spannend?

“Nou, een belangrijke ruggensteun is een videoband. Eentje die de politie toen zelf van de verhoren met Ferdi E. heeft gemaakt. Die beelden zijn echt uniek. En bijzonder. Want deze beelden zullen de meeste mensen nooit zo uitgebreid hebben gezien.” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview van Vincent de Vries met John van den Heuvel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.