Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stichting wil naam Anne Frank niet op Duitse trein

Het kinkt te bizar voor woorden: de naam van Anne Frank op een Duitse ICE. Gezien de geschiedenis van het vervoeren van joden naar concentratiekampen per trein ligt het nogal gevoelig en daarom is er protest.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het leek de Duitsers een prachtig idee: het vernoemen van de nieuwste ICE-treinen naar beroemde landgenoten. Het publiek kon suggesties insturen en één van de veel genoemde namen bleek die van Anne Frank. De jury was het daar mee eens en heeft daarom ook aan de Duitse spoorwegmaatschappij DB laten weten dat wat hun betreft het joodse meisje er op mag. Ze zou staan voor tolerantie en vreedzaam samenzijn met andere culturen.

De Anne Frank Stichting wil dat absoluut niet hebben. Zij denken dat het zorgt voor veel pijn bij mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Vooral vanwege de deportaties per trein tijdens de Tweede Wereldoorlog die nog steeds voor de overlevenden en de familie van de slachtoffers een groot litteken zijn.

@backlink(166345)

De stichting zal echter geen juridische stappen nemen tegen DB, omdat dagelijks de naam van Anne Frank door allerlei organisaties en bedrijven gebruikt wordt. Het valt voor hun niet te controleren. Ze hopen dan ook dat het bedrijf hun trein naar iemand anders gaan vernoemen.