Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is er een drugsoorlog aan de gang in het Limburgse Blerick?

Blerick lijkt op dit moment wel het Chicago in Nederland. Er hebben dit jaar al meerdere schietpartijen plaatsgevonden in de Venlose deelgemeente en ook deze week was het raak.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Drugs

Volgens Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, hebben de schietpartijen te maken met drugs. Daarom is de lokale driehoek gisteren bijeengekomen om over het probleem te praten. Scholten wil vooral weten of de incidenten betrekking met elkaar hebben. De liquidatie is al de vierde schietpartij sinds april dit jaar in Blerick.

Liquidatie

Gisteren werd de 22-jarige Ömer Köksal op klaarlichte dag vermoord in de wijk. Twee donkere mannen met geweren schoten de man neer. Een verdachte is aangehouden en de andere is nog voortvluchtig. De politie meldt dat er mogelijk een ruzie aan de schietpartij is voorafgegaan. Köksal is een neefje van Hacibey K., die lid was van de bende van Venlo, meldt De Limburger.

Angst

De incidenten hebben grote impact op de wijk. Veel mensen durven niet meer zomaar de straat op. Zij maken zich zorgen over hun veiligheid. Daarom organiseerden ze gisteren een protestmars tegen het geweld in hun dorp. "We trekken richting het gemeentehuis en willen de burgemeester spreken. Ik heb een gezin. Ik vrees voor de veiligheid van mijn kinderen", zegt organisator Hakim Karim tegen dagblad de Limburger. Onze kinderen moesten wegduiken achter auto's. Het is toch bizar dat dit zo op klaarlichte dag gebeurt. Die kinderen waren helemaal in paniek. Ik durfde ze vanmorgen niet eens naar school te brengen. Dat kan toch niet', vertelt een moeder uit de buurt aan de NOS.

Eerder op die dag namen Turken het recht al in eigen hand. Een woedende menigte wilde een flat bestormen omdat daar een mogelijke dader van de liquidatie zich zou verschuilen. Toen er na een tijd nog niets gebeurde, zocht de groep de confrontatie met de politie en omsingelden ze. De agenten riepen op hun beurt zestig ME'ers op, die de groep uit elkaar sloeg. Bij de flat is overigens geen verdachte gevonden.

Kemal Zengin

De moord op Köksal staat niet op zich. In augustus werd Kemal Zengin geliquideerd in Blerick. Hij werd rond drie uur 's nachts opgewacht door zijn moordenaars en van dichtbij meerdere keren beschoten.

Begin deze maand werd bekend dat de politie een moord in Blerick onder de pet hield. Op 30 september 2016 werd een dood in zijn woning gevonden. In die zaak is nog geen verdachte in beeld.