Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Regering gaat 4.000 belastingdeals met bedrijven onderzoeken

De Paradise Papers hebben weer eens bewezen dat Nederland een belastingparadijs is voor grote ondernemingen. De regering is ook eindelijk wakker geworden en gaat nu verschillende belastingdeals onderzoeken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Staatsecretaris Menno Snel van Financiën (je zou zo’n naam niet verwachten als het over belastingproblematiek gaat) start nu een onderzoek naar 4.000 deals die belastingdienst sloot met buitenlandse bedrijven.

Belastinginspecteurs konden de afgelopen jaren op eigen houtje een deal sluiten zonder dat daarbij controle plaatsvond van anderen. Dat was tegen de voorgeschreven procedures, want het moest gemeld worden bij een speciaal team voor internationale bedrijven. Niemand kon dat echter checken of dat wel of niet gedaan werd. De belastingdienst houdt afspraken met multinationals het liefst geheim, wat natuurlijk ook niet bijdraagt aan de controle van hun werkzaamheden. Het is vooral cru dat zulke bedrijven minder hoeven af te dragen dan hun Nederlandse concurrenten.

In de Paradise Papers kwam namelijk naar voren dat het Amerikaanse P&G (bekend van onder andere Pampers en Gilette) hun geldstromen via Nederland naar de tropen wegsluisde. Door de deal zou het bedrijf ruim $170 miljoen minder belasting te hoeven betalen.