Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Al meer dan 300 doden door aardbeving Iran

Moeder natuur kan soms hard toeslaan. Deze keer in Iran, waar al 348 doden en 5.346 gewonden zijn gevallen door een aardbeving volgens de laatste berichten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De aardbeving had een kracht van 7,3 en het epicentrum bevond zich op 32 kilometer van de stad Halabja in Iraaks Koerdistan. In Irak zelf zijn zes doden en 1.500 gewonden gevallen. De verwachtingen zijn dat het dodenaantal flink gaat oplopen, gezien het plaatsvond in een moeilijk bereikbaar gebied. Dat komt door landverschuivingen in het gebied.

Schade

Naast veel doden en gewonden heeft de beving ook voor enorme schade aangericht. Vooral dorpen rond het epicentrum zijn zwaar getroffen. Het is een arme regio waardoor gebouwen slecht gebouwd zijn. Bovendien staan deze dicht op elkaar. Er wonen 1,8 miljoen mensen in een straal van 100 kilometer van het epicentrum.

De schade is enorm

‘Ik was aan het eten met mijn kinderen toen het gebouw begon te dansen. ‘Ik dacht eerst dat het een bom was, maar daarna schreeuwden mensen dat er een aardbeving was’, vertelt een vrouw uit het gebied aan persbureau Reuters.

De beving vond gisterenavond plaats om 19.18 Nederlandse tijd en was zelfs te voelen in landen in de regio als Turkije en Israël. Daar zijn echter geen gevallen bekend van schade.

Mensen kamperen op straat uit angst voor naschokken

Aardbevingsgebied

Iran is vaker het slachtoffer van een aardbeving. Het land ligt op de grens van twee tektonische platen (de Arabische en Euraziatische plaat). Dat zijn platen die verschuiven op de aardlaag en regelmatig tegen elkaar botsen. Het gevolg is dan een aardbeving.