Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wordt ex-AC Milanvoetballer George Weah president?

Het onderontwikkelde Liberia is een van de armste en meest corrupte landen ter wereld, maar met George Weah (51) als nieuwe president zal alles beter worden, zegt George Weah.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Critici en andere complotdenkers beweren echter dat de voormalige stervoetballer slechts een marionet is in handen van de gevangen oorlogsmisdadiger Charles Taylor.

Liberia

Om presidentskandidaat en voormalig Wereldvoetballer van het Jaar George Weah beter te kunnen begrijpen, moeten we weten waar hij vandaan komt. Geboren in Clara Town, een van de grootste modder-achterbuurten van Monrovia, is Weah het prototype van een selfmade man. Als iemand zich vanuit het absolute niks omhoog heeft gewerkt, is hij het wel en dat verklaart ook meteen Weahs enorme populariteit onder de jeugd en minderbedeelden. Want daar puilt het in het armzalige Clara Town van uit.

Liberia, in 1847 gesticht door bevrijde slaven die vanuit Amerika terugkeerden naar het continent van hun voorouders, werd jarenlang verscheurd door oorlog en ebola. Hoewel de situatie ten opzichte van tien jaar geleden drastisch is verbeterd, qua wapengekletter, blijft Liberia een van de armste landen ter wereld. Gemeten naar het inkomen per hoofd van de bevolking is Liberia, van alle arme landen ter wereld – na Centraal Afrikaanse Republiek, Congo en Burundi – het armst. Misschien komt alleen Haïti nog in de buurt, maar daar wordt de levensstandaard niet eens meer gemeten, zo weinig stelt het voor.

Claratown in 2005.

De Liberiaanse landbouwsector werd verkwanseld aan buitenlandse investeerders, samen met alle bijbehorende privileges. De enige die er beter van werd, was de politieke zakkenvullerselite, niet geïnteresseerd als ze waren in de ontwikkeling van hun land (lees: infrastructuur, onderwijs voor iedereen en gezondheidszorg). Tijdens de recente ebola-crisis werd in Liberia voor 2,7 miljoen euro gefraudeerd, zo maakte het Rode Kruis bekend.

Onder de aftredende president Ellen Johnson Sirleaf krabbelde Liberia de laatste twaalf jaar een beetje op, na het schrikbewind van Charles Taylor, al was daar op de lijst met ‘armste landen ter wereld’ weinig van terug te zien. Liberia is en blijft een land dat afhankelijk is van hulp. De infrastructuur is erbarmelijk, het wegennet bestaat voornamelijk uit modderpaden, het elektriciteitsnet bestrijkt slechts acht procent van het land en er is ook geen schoon water voor iedereen. Negentig procent van de bevolking is werkeloos en het dagelijks inkomen bedraagt niet meer dan 88 cent. Daar staat tegenover dat een parlementariër ongeveer 10.000 euro per maand verdient...

George Weah met Ellen Johnson Sirleaf en Gouden Bal in 2013.

Hoe scheef kunnen verhoudingen liggen? Om de 75 beschikbare parlementszetels werd de voorbije zomer logischerwijs door bijna 800 kandidaten gestreden; corruptie tiert welig in de Liberiaanse overheidsgebouwen, zo is in het verleden genoegzaam gebleken. De nationale begroting van Liberia bedraagt ongeveer 500 miljoen euro, een schijntje voor een land met vier miljoen inwoners. Een beetje voetbalclub in Engeland werkt met een hoger budget. Dat je een beetje weet over wat voor een land we het hebben. George Weah is de enige verzoenende kracht die Liberia nog over heeft.

George Weah met Patrick Kluivert bij AC Milan.

George de voetballer

Wie zich aan een uitzichtloze situatie in Clara Town kan onttrekken, moet welhaast over bovenmenselijke krachten beschikken en die werden Weah dan ook toegedicht. Veel is niet bekend over zijn vroege jeugd, anders dan dat Weah werd opgevoed door zijn grootmoeder, Emma. De eerste clubs waar hij speelde, droegen namen als Invincible Eleven en Young Survivors of Claretown. Met die laatste club promoveerde de jonge Weah naar de eerste klasse in Liberia, opvallend genoeg zonder trainer. De voetballer die de (Braziliaanse) dribbel een Afrikaanse versnelling gaf, was geboren.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Mark van den Heuvel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.